MVP odgovorio Milatoviću: U našoj delegaciji minimalan broj članova, Abazović ide kao koordinator

"Premijer Abazović će, kao koordinator MVP-a, učestvovati na ministarskim sastancima", navedeno iz Ministarstva vanjskih poslova

37959 pregleda 78 reakcija 52 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) saopštilo je da delegacija koju na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku predvodi premijer i koordinator MVP-a Dritan Abazović ima "minimalan broj članova".

Iz MVP-a su reagovali na navode predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića povodom odlaska Abazovića na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, kao i na informaciju oko brojnosti crnogoske delegacije.

"Generalna skupština UN-a okuplja šefove država ili vlada i ministre vanjskih poslova. Dosadašnja praksa je da Generalnoj skupštini UN-a prisustvuje ministar vanjskih poslova, bez obzira da li je šef delegacije premijer ili predsjednik. Tako je prošle godine delegaciju predvodio premijer Dritan Abazović, dok je član delegacije bio tadašnji ministar Ranko Krivokapić. Godinu prije toga, šef delegacije je bio tadašnji predsjednik države, Milo Đukanović, a član delegacije je bio ministar Đorđe Radulović. Ove godine je, uz prethodni dogovor predsjednika Milatovića i premijera Abazovića, odlučeno da delegaciju predvodi predsjednik države, dok Abazović učestvuje kao koordinator MVP-a", navodi se u reagovanju.

Dodaju da je "ovo posebno važno imajući u vidu formate planiranih sastanaka u Njujorku".

"Premijer Abazović će, kao koordinator MVP-a, učestvovati na ministarskim sastancima. Imajući u vidu dinamiku, važnost i broj multilateralnih događaja koji se, tokom debate, održavaju potrebno je prisustvo i istupanje MVP-a. Svi ti važni sastanci su navedeni u Vladinoj platformi, ako se ona čita bez spinovanja. Takođe, uzimajući u obzir ustavna ograničenja predsjednika, a da vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku, važno je, i nužno potrebno, prisustvo ministra, u ovom slučaju koordinatora Ministarstva vanjskih poslova".

U reagovanju se navodi i da je "na brojnost delegacije najmanje uticao MVP".

"U sastavu delegacije MVP-a je, ove godine, minimalan broj članova. Naime, pored premijera i koordinatora ministarstva u delegaciji su državni sekretar Robert Markić i generalni direktor za multilateralne poslove, u čijem je portfoliju, između ostalog i UN, Radovan Bogojević i za njih troškove snosi MVP. U delegaciji su još i premijerova šefica kabineta, te dva savjetnika, za koje troškove snosi GSV. Koleginica Aneta Kankaraš, kao šefica Kancelarije za održivi razvoj, članica je delegacije na zahtjev kabineta predsjednika države, ali će troškove njenog učešća snositi GSV. Ambasador Vladimir Vučinić, I savjetnik Damir Šabanović i treća sekretarka Jovana Bubanja su članovi Misije Crne Gore u Njujorku i za njih ne postoje troškovi učešća. Delegacija MVP-a, uključujući i članove obezbjeđenja je minimalna", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: