Ivanović: Odlazak u UN nije ekskurzija, neprihvatljivo da državu predstavljaju dvije delegacije

"Dovodi se u pitanje ozbiljnost crnogorskog predstavljanja u najvećoj međunarodnoj organizaciji na svijetu, naročito imajući u vidu ko je šef delegacije na ovogodišnjoj GS"

27377 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) i poslanik Filip Ivanović, poručio je večeras na mreži X (bivši Tviter) da je neprihvatljivo da Crnu Goru na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku predstavljaju dvije delegacije.

On je to napisao komentarišući navode Ministarstva vanjskih poslova (MVP), da premijer Dritan Abazović ide u Njujork kao koordinator tog resora, a ne kao predsjednik Vlade.

Do sada se prilikom odlazaka na zasjedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno to da jedne godine državu predstavlja premijer, a druge predsjednik.

Vlada je danas usvojila platformu MVP-a za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 18. do 26. septembra. U Njujork će, kako se vidi iz platforme, putovati dvije crnogorske delegacije - jedna koju će predvoditi Abazović i druga na čijem će čelu biti predsjednik države Jakov Milatović.

"Prisustvo GS UN nije ekskurzija, već ozbiljna obaveza, kojoj treba pristupiti s dužnom državničkom odgovornošću. U skladu s ustaljenom praksom, Crnu Goru naizmjenično predstavljaju predsjednik i premijer, što znači da je ovogodišnji šef naše delegacije Jakov Milatović. Uobičajeno je da dio delegacije bude i ministar vanjskih poslova, ali u specifičnim okolnostima u kojima se Vlada trenutno nalazi, apsolutno je neprihvatljivo da našu državu predstavljaju de fakto dvije delegacije, koje su samo formalno upakovane u jedinstvenu glomaznu delegaciju", naveo je Ivanović.

On je rekao da je prisustvo diplomatskih predstavnika Crne Gore u UN-i, kao i odgovarajućih diplomata iz MVP neophodno i poželjno, ali da je gomilanje članova delegacije, uključujući i Generalni sekretarijat Vlade (GSV), više nego kontraproduktivno.

"I dovodi u pitanje ozbiljnost crnogorskog predstavljanja u najvećoj međunarodnoj organizaciji na svijetu, naročito imajući u vidu ko je šef delegacije na ovogodišnjoj GS. Ovakve situacije su, nažalost, još jedan dokaz nužnosti što skorijeg formiranja nove vlade, u skladu s rezultatima izbora od 11. juna, kako bi se dalje zlonamjerno ili, najblaže rečeno, nespretno djelovanje aktuelne vlade u tehničkom mandatu što prije spriječilo i prestalo s narušavanjem imidža naše države u svijetu", poručio je Ivanović.

Bonus video: