Putin i dalje ne može u Crnu Goru

Vlada uskladila odluku o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine sa 11. paketom sankcija Evropske unije

15635 pregleda 241 reakcija 107 komentar(a)
Zabrana ulaska na teritoriju Crne Gore, Foto: Rojters
Zabrana ulaska na teritoriju Crne Gore, Foto: Rojters

Crna Gora produžila je sankcije za 1.552 osobe i 246 pravnih lica koja sprovode ili podržavaju aktivnosti i politike koje ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine ili ometaju rad međunarodnih organizacija u toj zemlji.

To se navodi u posljednjoj odluci Vlade o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Vlada je više puta usklađivala odluku u skladu sa EU, što je učinjeno i ovog puta radi usklađivanja sa 11. paketom sankcija Evropske unije i usaglašavanja sa EU u oblasti zajedničke vanjske i bezbjednosne politike. Savjet Evropske unije prvi put je donio Odluku o uvođenju ovih mjera 17. marta 2014. godine koja je u više navrata mijenjana.

Osobama sa spiska se, shodno Vladinoj odluci od 5. septembra, ograničava ulazak na teritoriju Crne Gore. Među njima su političari, pripadnici Vojske, tužioci, sudije, medijski radnici, bezbjednjaci, preduzetnici...

Među tim imenima su predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, bivši predsjednik Rusije i potpredsjednik Ruskog vijeća bezbjednosti Dmitri Medvedev, predsjednik Republike Čečenije Ramzan Kadirov...

U Vladinoj odluci se navodi da su u pitanju osobe koje aktivno pružaju materijalnu ili finansijsku podršku ruskim donosiocima odluka ili imaju koristi od ruskih donosioca odluka koji su odgovorni za aneksiju Krima ili destabilizaciju Ukrajine, te rukovode transakcijama sa separatističkim grupama u ukrajinskoj regiji Donbas.

Na spisku su i Sergej Aksjonov, koji je 2014. godine službeno izabran za predsjednika takozvane Republike Krim, Vladimir Konstantinov, koji je predsjednik državnog savjeta takozvane Republike Krim, Dmitri Kiselev, direktor novinske agencije Ruske Federacije “Rossiya Segodnya”, koji se smatra za centralno lice Vladine propagande kojom se podržava raspoređivanje ruskih snaga u Ukrajini.

Zabranu ulaska u Crnu Goru ima i stalni član i sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev, direktor federalne bezbjednosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov, poslanici u državnoj Dumi Mihail Dektjarev i Aleksandar Babakov, važan preduzetnik sa bliskim ličnim vezama sa Putinom, Arkadij Rotenberg...

Na spisku je i prvi zamjenik predsjednika u Državnoj dumi Ivan Meljnikov, jedan od vođa takozvane “Donjecke Narodne Republike” Denis Pušilin...

“Ograničava se raspolaganje imovinom fizičkih lica, pravnih lica, odnosno drugih subjekata ili tijela koja aktivno pružaju materijalnu i finansijsku podršku ruskim donosiocima odluka ili imaju korist od ruskih donosioca odluka koji su odgovorni za aneksiju Krima ili destabilizaciju Ukrajine, obavljaju transakcije sa separatističkim grupama u ukrajinskoj regiji Donbas ili pružaju materijalnu ili finansijsku pomoć Vladi Ruske Federacije ili imaju koristi od nje”, navodi se u Vladinoj odluci.

Bonus video: