NSD predlaže novi dan Opštine Pljevlja: Sveta Petko, ti pomozi

Konačnu odluku će donijeti opštinska komisija u čiji sastav DPS ne želi da delegira svog predstavnika

36988 pregleda 105 reakcija 90 komentar(a)
Predizborno obećanje: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja
Predizborno obećanje: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja

Nova srpska demokratija predložiće Svetu Petku, 27. oktobar, za novi dan Opštine Pljevlja umjesto 20. novembra koji se decenijama slavio kao opštinski praznik.

Predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić kazao je “Vijestima” da će njihov predstavnik u komisiji koja će raditi izmjene i dopune Statuta opštine Pljevlja navjerovatnije predložiti da taj datum bude opštinski praznik, ali da će konačnu odluku o tome donijeti nakon razgovora sa koalicionim partnerima.

Podsjetio je da su Pljevlja 27. oktobra na Svetu Petku dva puta oslobođena, prvi put 1912. od Turske, a 1918. od austrougarske okupacije.

Promjena dana opštine je bilo predizborno obećanje Demokratskog fronta uoči lokalnih izbora održanih u oktobru prošle godine, kada je ta koalicija, koja je u međuvremenu prestala da postoji pod tim nazivom, osvojila najviše mandata - 12. Isto je Lekić ponovio krajem maja na predizbornoj tribini Koalicije Za budućnost Crne Gore uoči parlamentarnih izbora.

“Dug istoriji i tradiciji”

“Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se, ako Bog da, slaviti dan Opštine na Svetu Petku, 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva”, rekao je tada Lekić.

Iako imaju najviše mandata u lokalnom parlamentu, Nova i Demokratska narodna partija same ne mogu izglasati novi dan opštine bez podrške koalicionih partnera, Demokrata i Pokreta Evropa sad.

Demokratska partija socijalista nije predložila svog kandidata za člana komisije koja će raditi izmjene i dopune Statuta opštine Pljevlja, a odbornik Marko Tošić kazao je da to nisu uradili jer smatraju da se izmjene statuta rade kako bi se 27. oktobar - Sveta Petka, proglasio Danom opštine, čemu se oni protive. On je pozvao vladajuću većinu da odustane od te namjere.

“Pljevlja već nekoliko decenija svoj praznik proslavljaju 20. novembra. Tog datuma su naši zajednički preci vođeni idejom slobodarstva 1944. godine oslobodili Pljevlja od okupatora. U Drugom svjetskom ratu živote je položilo oko 2.450 Pljevljaka, što po nekim podacima predstavlja najveći broj nastradalih u jednom gradu u Crnoj Gori. Njihovi životi, ali i životi svih ostalih naših sugrađana koji su stradali u borbi za slobodu, nas obavezuju da s pijetetom čuvamo uspomenu na njih jer zahvaljujući njima mi danas živimo u slobodnim Pljevljima”, kazao je Tošić.

Dan koji treba da spaja: Marko Tošić
Dan koji treba da spaja: Marko Tošićfoto: Goran Malidžan

Podsjetio je da je promjena dana opštine bilo predizborno obećanje Koalicije za budućnost Crne Gore.

“Koliko sam ja upoznat riječ je o 27. oktobru kada su Pljevlja oslobođena u Prvom svjetskom ratu. Toga dana je i pravoslavni praznik Sveta Petka prema kome sve moje kolege i ja imamo apsolutno poštovanje. Međutim, razlozi koji su nas opredijelili da ne predložimo člana za rad u komisiji i zbog kojeg nećemo glasati za izmjene Statuta ako uopšte dođe na dnevni red SO Pljevlja su sljedeći: Pljevlja su grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2,5 hiljada ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma i 20. novembar je ono za šta su oni položili svoje živote, a položili su ih i da mi danas živimo u antifašističkoj Crnoj Gori”, rekao je Tošić.

Urušavanje sekularizma

Smatra da u “sredini koja nekoliko vjekova baštini međuvjerski sklad nije pametno da se za praznik opštine odredi vjerski praznik”.

“Taj dan treba da nas spaja, a nikako ne treba da bude praznik jedne grupe građana kao što skupštinska većina ima namjeru da uradi. Od glavnog konstituenta lokalne vlasti ne iznenađuje nas i to je njihovo predizborno obećanje koje su dali građanima, ali koliko se sjećam u predizbornim programima ostalih činilaca vlasti u Pljevljima nisam pročitao obećanje ovoga tipa. Takođe, od predstavnika političkih partija koje se u Pljevljima predstavljaju kao građanske, volio bih da čujem njihov stav u vezi s ovim pitanjem, a siguran sam da i građani Pljevalja žele da znaju njihov stav. Mi ne želimo da dajemo legitimitet urušavanju sekularizma i zatiranja antifašizma u Pljevljima. Bojim se da je to još jedan manifest koalicione agende nove skupštinske većine gdje takozvane građanske partije ostaju nijeme na ovakve i slične događaje, dok njihovi lideri u Podgorici prilikom formiranja vlade tobože baštine koliko koja partija baštini evropske vrijednosti. Kud ćete veće evropske vrijednosti od antifašizma i sekularizma”, kazao je Tošić.

Pokret za Pljevlja podržaće predlog

I Pokret za Pljevlja čiji je lider Novica Stanić zalaže se da Dan opštine bude 27. oktobar.

U toj partiji koja ima odbornika u lokalnom parlamentu, smatraju da je 27. oktobar “jedini dan opštine koji zaslužuje epitet dan oslobođenja”.

Iz Pokreta za Pljevlja navode da je 20. novembar ideološki praznik i dan kad su Pljevlja “oslobođena” od braće, kumova i komšija.

Bonus video: