DPS: Novim Danom opštine hoće da uruše građanske i multinacionalne odnose u Pljevljima

Pljevaljski odbor DPS-a kazao je da je namjera NSD-a "nova provokacija"

8591 pregleda 26 reakcija 23 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Pljevaljski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da se namjerom Nove srpske demokratije, da se 27. oktobar proglasi za novi dan Opštine Pljevlja, urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima.

Taj datum se u pravoslavnom crkvenom kalendaru obilježava kao Sveta Petka.

"U Pljevljima je od promjene vlasti baš dobro 'osvježilo'. Septembar, mjesec sa najvećim izdacima, Pljevljaci su počeli tako što su saznali da će plaćati odborničke naknade skoro duplo više, jer je za to glasala skupštinska većina koju čini Nova, Demokrate, Pokret za Pljevlja, Evropa sad, Ujedinjena, SNP i URA. Uz to nova opštinska vlast je izglasala i nove cijene vode, tako da će jedno domaćinstvo morati da izdvoji između 55 i 76 proceneta više novca nego do sada, u zavisnosti koliko su se vode 'usudili' da potroše. Posebno zabrinjava bahat odnos i način na koji su predložili i izglasali enormno povećanje usluga sahranjivanja na gradskom groblju. Sila većine, politički diletantizam, notorno nepoznavanje materije, ali i protivzakonito donošenje cjenovnika matrica je koju koristi ova nakaradna vlast, kako bi što prije uništila kompletan sistem lokalne uprave, a na štetu svih građana", saopštio je pljevaljski DPS.

Kazali su da je namjera NSD "nova provokacija".

"U skladu sa pokušajem da se multietničkim Pljevljima nametne drugačiji nacionalni karakter, kako se već nasilno pokušavalo tačno prije tri godine kada su građani koji nijesu srpske nacionalnosti zastrašivani, novo opštinsko rukovodstvo predvođeno Dariom Vranešom iz partije Andrije Mandića, sprema se da 27. oktobar, dan koji se u pravoslavnom crkvenom kalendaru obilježava kao Sveta Petka, izglasa za Dan opštine. Do sada je grad obilježavao svoj praznik, 20. novembra, u čast oslobođenja Pljevalja u Drugom svjetskom ratu. Ali 'oslobodioci' spremaju novu provokaciju svojim sugrađanima. Ovo propadanje Pljevalja, čiju vlast čine partije koje su na državnom nivou posvađane, pa se i na lokalnom međusobno optužuju, svi oni u pljevaljskoj skupštini svojim glasovima verifikuju. Narednih dana ćemo pratiti i obavještavati javnost kako će se stranke koje se žele predstaviti kao građanske, postaviti prema predlogu da se na svaki način, pa i ovakvim izborom dana koji će opština slaviti, multietnička Pljevlja 'prevaspitaju'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: