Abazović: Nismo razgovarali sa Demokratama o podršci Bečiću

Lider GP URA kazao da nisu imali nikakav zahtjev u vezi sa podrškom lideru Demokrata za šefa parlamenta

40185 pregleda 121 reakcija 53 komentar(a)
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.09.2023. 11:54h

Predsjednik Građanskog pokreta URA, premijer Dritan Abazović, kazao je da nisu razgovarali sa Demokratama o eventualnoj podršci lideru te stranke Aleksi Bečiću za predsjednika Skupštine.

"Moramo da razgovaramo. Cijenim gospodina Bečića, bili smo u koaliciji na parlamentarnim izborima... Nemamo izjašnjenje zato što niko od nas to nije stavljao na dnevni red, niti se o tome pričalo. Nismo imali nikakav zahtjev u vezi sa tim", kazao je Abazović, na pitanje TV Vijesti da li će URA podržati Bečića za šefa parlamenta.

"Milatović o svemu bio obaviješten"

Abazović, koji je ujedno i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova, kazao je da u Njujork, na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, neće putovati dvije delegacije Crne Gore, već samo jedna, predvođena predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Iz kabineta Milatovića prije dva dana su rekli da je Abazović, kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova, mimo znanja predsjednika države prijavio da će predvoditi državnu delegaciju na zasjedanju u Njujorku, iako je ove godine, po ranije ustaljenoj praksi rotacije, na čelu delegacije predsjednik države.

Abazović je rekao da je iznenađen reakcijom i da je Milatović o svakom detalju bio obaviješten.

"Svaka zemlja na svijetu će biti zastupljena sa predsjednikom ili premijerom, plus ministar vanjskih poslova. Tako će biti i sa Crnom Gorom. To je gospodin Milatović znao davno i dobrom voljom je prijavljen da bude na čelu delegacije. Ne želim da ulazim u rasprave sa ljudima koji nisu i dalje shvatili šta su čija ustavna ovlašćenja. Mislim da je samo nesporazum u komunikaciji", rekao je Abazović novinarima, nakon posjete Domu zdravlja na Cetinju.

Premijer je, na pitanje TV Vijesti ima li podataka koliko je građane koštao odlazak delegacije u Njujork prošle godine, rekao da nema precizan podatak, ali i da je taj događaj Crnoj Gori "donio 30 miliona eura".

"Generalni sekretarijat Vlade neka vam kaže koliko je to koštalo prošle i ove godine, nema skrivanja oko državnog novca", dodao je.

Abazović je, upitan da li smatra da su Generalni sekretarijat Vlade, kabineti premijera i predsjednika države potrošili veliki novac na službena putovanja, nakon navoda da je za tri mjeseca potrošeno više od 200 hiljada eura, rekao kako ne smatra "da je ništa mnogo u tom kontekstu", već da je važno koliko se doprinosi i koliko se radi.

"Sva službena putovanja su javna, budžet za to postoji... Ako neko misli da Crna Gora treba da se izoluje, da ne treba da bude nigdje zastupljena, ja taj stav nemam", naveo je on.

"Ima novca za novu bolnicu u Pljevljima, nema projekta"

Abazović je, na pitanje da prokomentariše inicijativu predsjednika ekološkog društva "Breznica" Milorada Mitrovića, koji je "Vijestima" kazao kako namjerava pokrenuti inicijativu za organizovanje referenduma na kome bi se građani Pljevalja izjasnili da li podržavaju da se Pljevlja otcijepe, kazao kako je razumio da se ne radi o otcjepljenju od Crne Gore, "već samo jedne opštine koja bi trebalo da bude zasebna".

Kazao je da je centralna vlast u posljednjih 30 i više godina imala najgori odnos upravo prema Pljevljima, ocijenivši da je aktuelna vlada to djelimično promijenila, ali i da to nije dovoljno.

Kazao je da novca za novu bolnicu u Pljevljima ima, ali da nema projekta.

"Urađeno je idejno rješenje, otvorio se konkurs za glavni projekat, nakon toga se otvara tender za odabir izvođača radova. Iduće godine treba da krene izgradnja potpuno nove bolnice u Pljevljima. Trideset, četrdeset godina jedan ekser nisu stavili u tu bolnicu. Vlada ne može da gradi bolnicu bez projekta", naglasio je.

Kazao je da prethodne čelnike vlade i ministarstva zdravlja treba pitati zašto nema projekta.

Bonus video: