Milatović: Računamo na podršku Italije za ubrzanje puta ka Evropskoj uniji

Predsjednik Italije Serđo Matarela je ocijenio da EU ne može biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora može računati na punu podršku Italije i saradnju korisnu za sve reforme koje zemlja treba da sprovede

10525 pregleda 16 komentar(a)
Milatović i Matarela, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i Matarela, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji na poziv predsjednika Italije Serđa Matarele boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti toj državi, kazao je da njegov dolazak, u simboličnom smislu, pokazuje da Crna Gora nema prirodnijeg partnera i bližeg susjeda sa druge strane Jadrana od Italije.

Milatović je uz najviše vojne i državne počasti dočekan u Rimu, gdje je razgovarao sa Matarelom, koji je u čast predsjednika Crne Gore priredio i svečani ručak u Palati Kvirinale.

Iz kabineta predsjednika je saopšteno da su dvojica državnika ocijenili da su odnosi Crne Gore i Italije odlični i sadržajni.

Milatović Italija
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović je istakao da je posjeta Italiji prva posjeta državi članici G7 od njegovog stupanja na dužnost.

„Moj dolazak u Italiju u simboličnom smislu pokazuje da Crna Gora nema prirodnijeg partnera i bližeg susjeda sa one strane Jadrana od Italije, sa kojom je povezana kako istorijskim vezama tako i intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom. Dvije zemlje su partneri u nizu regionalnih inicijativa, a bilateralni odnosi dodatno su ojačani savezništvom u NATO Alijansi. Zahvaljujem se na dosadašnjoj sveukupnoj i kontinuiranoj podršci Italije ostvarenju našeg spoljnopolitičkog prioriteta – članstvu u Evropskoj uniji. Siguran sam da na tom putu možemo da računamo na snažnu podršku Rima u narednom periodu“, poručio je Milatović.

Matarela je ocijenio, kako navode iz kabineta Milatovića, da Evopska unija ne može biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora može da računa na punu podršku Italije i saradnju korisnu za sve reforme koje zemlja treba da sprovede.

Milatović je italijanskog kolegu pozvao da posjeti Crnu Goru, apostrofirajući važnost održavanja političkog dijaloga na visokom nivou.

Milatović Italija
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Tokom boravka u Rimu, Milatović će se sastati i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Lorencom Fontanom, premijerkom Đorđom Meloni i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem. Predviđeni su i susreti sa predstavnicima Unije Privrednih komora i Terne.

"Uz jačanje bilateralne saradnje, zvaničnom posjetom Italiji predsjednik Milatović nastavlja i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: