Milatović: Nadam se da će Vlada promijeniti odluku da podrži Saudijsku Arabiju, Italija je nama strateški važna zemlja

"Složili smo se i da što prije treba staviti u fokus i revitalizaciju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Italije i Crne Gore koji je potpisan 2010. godine"

52785 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Printscreen/Predsjednik CG
Foto: Printscreen/Predsjednik CG

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je tokom posjete Rimu da se nada da će crnogorska Vlada promijeniti odluku da podrži Saudijsku Arabiju kao domaćina EXPO-a 2030. godine, a ne Italiju.

Smatra da je Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu odluku donijela na brzinu.

"Razumijem podršku Rijadu, ali je Italija nama strateški važna zemlja, zemlja koja je prijatelj, koja čuva crnogorsko nebo, koja je saveznik u okviru NATO saveza i koja će u narednom periodu i nakon ovog sastanka koji sam imao sa predsjednikom, dodatno dati podršku crnogorskom učlanjenju u EU“, rekao je Milatović nakon sastanka sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom.

Dodao je da je ova odluka bila nedovoljno dobra zbog svega što Crna Gora dijeli sa Italijom kroz vrijeme, kao i zbog toga što može da pomogne Crnoj Gori u narednom periodu.

Kazao da su se on i Matarela složili da je njegova današnja posjeta Rimu dobar zamajac unapređenju odnosa Crne Gore i Italije. Smatra da su odnosi dvije zemlje "imali sporiju fazu u prethodnih, možda par godina".

"Moja današnja posjeta Rimu je potreba Crne Gore da dodatno stavi fokus na svoj evropski put i da dodatno informišemo Rim i o političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori", kazao je Milatović.

Rekao je i da je u razgovoru sa predsjednikom Matarelom dobio snažnu podršku Rima i Italije da Crna Gora nastavi kako je krenula i da bude prva naredna članica Evropske unije.

"Složili smo se i da što prije treba staviti u fokus i revitalizaciju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Italije i Crne Gore koji je potpisan 2010. godine", kazao je Milatović.

Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani, koji je prisustvovao današnjem sastanku, po formiranju nove crnogorske vlade posjetiće Podgoricu, najavio je Milatović.

Bonus video: