Bez konačne odluke o raspodjeli para iz Fonda za manjine: Nema kvoruma, nema novca

Predstavnici nacionalnih savjeta i vijeća nezadovoljni načinom na koji je novac distribuiran, traže poništavanje konkursa na osnovu kog je donesena odluka

31559 pregleda 47 reakcija 6 komentar(a)
Izdvojeno 1.410.000 eura za 187 projekata, Foto: Shutterstock
Izdvojeno 1.410.000 eura za 187 projekata, Foto: Shutterstock

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava nije prethodne sedmice donio konačnu odluku o raspodjeli novca za projekte za ovu godinu jer za to nije bilo kvoruma na sjednici Upravnog odbora (UO) te institucije.

To tijelo trebalo je prošlog petka da, kao drugostepeni organ, razmatra žalbe na odluku Fonda iz jula, po kojoj je izdvojeno 1.410.000 eura za 187 projekata. Međutim, predstavnici nacionalnih savjeta i vijeća, koji su nezadovoljni načinom na koji je novac distribuiran i koji traže poništavanje konkursa na osnovu kog je donesena odluka, napustili su sjednicu i tako onemogućili kvorum.

Iz četiri od šest savjeta i vijeća koji imaju predstavnike u UO Fonda tvrde da su u procesu raspodjele novca privilegovani pojedinci - predstavnici nekih partija, aludirajući na Bošnjačku stranku (BS) i ljude bliske njoj.

Iz te četiri organizacije - Srpskog nacionalnog savjeta, Nacionalnog savjeta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Savjeta Muslimana, navode da su dobili oko 20 odsto ukupnih sredstava, i da je to kulminacija nepravde koja traje godinama. Zbog toga zahtijevaju da se poništi konkurs za podjelu novca i raspiše novi.

Iako je, kako je “Vijestima” nezvanično objašnjeno iz UO Fonda, zajednički stav svih savjeta i vijeća je da se konkurs poništi i iako njihovi predstavnici imaju većinu za to, odluka se ne donosi jer neki od tih predstavnika strahuju da bi glasanjem prekršili zakone.

UO Fonda trenutno ima 10 članova (od propisanih 13), od kojih je šest iz savjeta i vijeća.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, kazao je “Vijestima” da sredstva za projekte treba da se distribuiraju na “kvalitetan i dobar način”, i da to ne treba da bude “raspodjela bošnjačkim organizacijama i pojedincima”.

“Već da bude ravnopravna raspodjela svim nacionalnim zajednicama i pojedincima koji čuvaju nacionalne identitete svoje zajednice. Konkurs treba poništiti. On je prošle godine poništen zbog nekih proceduralnih propusta. Nakon toga je ponovo objavljen, i potom je izvršena raspodjela”, istakao je.

“Sredstva distribuirati ravnopravno”: Vuksanović
“Sredstva distribuirati ravnopravno”: Vuksanovićfoto: Boris Pejović

Ako nje ne bude do kraja godine, Vuksanović objašnjava da se sredstva moraju vrati u budžet.

“Vjerovatno će to biti predlog ova četiri nacionalna savjeta - da se sva ta sredstva vrate u budžet. Jer ovakvo funkcionisanje Fonda ne odgovara većini savjeta, odnosno zajednica koje koriste ta sredstva”, poručio je.

Čelnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković izjavio je da je na sjednici UO Fonda svih šest savjeta i vijeća bilo jedinstveno u zahtjevu da se poništi konkurs “zbog niza uočenih nepravilnisti”.

“Da zbog tih saznanja ne bismo ulazili u dublje kršenje zakona. Konkurs se može poništiti, imamo nekoliko primjera. Uvijek postoji drugostepeni organ koji može, ako se uoče nepravilnosti i kršenje zakona, poništiti konkurs”, naveo je za “Vijesti”.

Deković je rekao da ima više primjedbi na odluku Fonda o raspodjeli novca, ali da ne bi da ih iznosi pojedinačno.

“Uskoro ćemo svi zajedno izaći u javnost, i onda će biti detaljnijih informacija. Jednostavno, nisu ispoštovane zakonske odluke u dijelu toga za šta je Fonda namijenjen i za šta su odobrena državna sredstva”, dodaje on.

Potpredsjednik Bošnjačkog vijeća i predsjednik UO Fonda Bejto Šahmanović, rekao je “Vijestima” da je jedinstven stav svih vijeća bio da se poništi konkurs, ali da nije podržan jer na sjednicu nije došla predstavnica Nacionalnog savjeta Albanaca. Pošto ta tačka nije usvojena, predstavnici ostalih savjeta napustili su zasijedanje i onemogućili kvorum.

“Najveći dio projekata je multinacionalnog tipa”: Šahmanović
“Najveći dio projekata je multinacionalnog tipa”: Šahmanovićfoto: Bošnjačko vijeće

“Sjednica je zakazana u zakonskom roku, ali ona do danas nije završena jer predstavnici određenih vijeća nisu pružili kvorum... iako ja kao predsjednik UO istu zakazujem po peti put”, napominje on.

Upitan da li bi poništavanjem konkursa UO prekoračio svoja ovlašćenja, Šahmanović odgovara da je od zaposlenih u Fondu obaviješten da je to tijelo i ranije donosilo slične odluke.

On kaže da je rješenje za izlazak iz trenutne situacije da Skupština izabere preostala tri člana UO, kao i da UO poništi odluku (a ne konkurs) o raspodjeli sredstava i predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje. Na taj način bi se, prema njegovim riječima, otklonile nepravilnosti koje je uočio UO, a na koje su ukazivali predstavnici četiri vijeća.

“Neke od tih primjedbi je uočio i UO (po službenoj dužnosti i kroz izjavljene žalbe), ali po žalbama nije odlučeno jer predstavnicima vijeća, kao što sam naveo, odgovara isključivo poništavanje i raspisivanje novog javnog konkursa... Prema informacijama kojima raspolažem, najveći dio projekata je multinacionalnog tipa, koji promovišu duh tolerancije, interkulturalnog dijaloga i međusobnog poštovanja i razumijevanja”, naveo je Šahmanović.

S predstavnicima četiri nezadovoljna savjeta početkom avgusta su razgovarali premijer Dritan Abazović i ministar ljudskih prava Fatmir Đeka. Abazović je tada rekao da podržava njihove napore da se pravedno raspodijele sredstva, dodajući da treba raditi na izmjeni Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojim bi se definisao bolji model distribucije novca.

Kako su objasnili iz Fonda, raspodjela sredstava iz konkursa obavlja se na osnovu mjerila: očuvanje i razvoj nacionalnog, vjerskog, jezičkog i etničkog identiteta, doprinos koji projekat daje međukulturalnoj saradnji i smanjenju etničke distance, promocija duha tolerancije... Među dobitnicima sredstava ove godine, uglavnom su javnosti nepoznate organizacije i pojedinci, uz tek poneku poznatu NVO kao što su Građanska alijansa i Centar za građansko obrazovanje.

I prethodnih godina bilo sporenja

Upravni sud proteklih godina je u nekoliko navrata poništavao odluke Fonda o raspodjeli sredstava, uglavnom po tužbama NVO.

Dio javnosti kritikovao je finansiranje nekih projekata, tvrdeći da je Fond u praksi doveo do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. Jedan od takvih projekata bio je “kolektivni sunet”, iz 2016, za koji je izdvojeno četiri hiljade eura.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je inače formiralo krivični predmet zbog sumnje da je Fond oštetio u 2020. državni budžet za skoro 90.300 eura.

Taj iznos se, kako je početkom avgusta pisao portal Libertas, odnosi na neuplaćene poreze na dohodak fizičkih lica i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a koji je utvrđen inspekcijskom kontrolom koju je, u tom državnom fondu, sprovela Uprava prihoda i carina, na zahtjev SDT-a.

Bonus video: