Milatović posjetio Žabljak: Prije više od 30 godina država se posvetila zaštiti prirode u ime njenog opstanka

"Čvrsto vjerujem da ekološka, ekonomska i socijalna komponenta društva mogu činiti jedinstven sklad i moji napori će biti usmjereni u pravcu ohrabrivanja novih inicijativa i pragmatičnog prustupa koji će inspirisati sve društvene činioce na dalje korake", saopštio je Milatović

10065 pregleda 3 komentar(a)
Milatović prilikom posjete Opštini Žabljak, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović prilikom posjete Opštini Žabljak, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, kazao je da se na Žabljaku prije više od 30 godina, Crna Gora „svjesna duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvetila njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva".

On je to rekao prilikom posjete Opštini Žabljak, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore. Tom izjavom je, kako se navodi, podsjetio na riječi "Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori".

"Ove riječi podsjećaju na univerzalnost svog značenja, ali i na zavjet koji je dat: da smo svjesni odgovornosti koju imamo, lične i kolektivne, i da znamo da naša djela danas oblikuju našu sjutrašnju stvarnost", naveo je Milatović.

Milatović je, kako se navodi u saopštenju, u okviru posjete opštini Žabljak govorio na otvaranju naučnog skupa na temu “Ekološka održivost i klimatske promjene”.

Tom prilikom je dodao da mu je zadovoljstvo "što danas imamo priliku da razgovaramo o važnim pitanjima za našu sadašnjost, ali, što je možda još i važnije – za našu i budućnost naše djece".

"Crnu Goru i nas, njene građane, priroda je velikodušno nagradila svim ljepotama i blagodetima uzdajući se da ćemo ih vrjednovati i čuvati. Uz već utisnuti pečat bogatog kulturno - istorijskog nasljeđa, darivala nas je kristalno čistom vodom i reskim planinskim vazduhom, plodnom i krševitom zemljom, ogrnula šumama, planinama, morem, rijekama i jezerima", rekao je Milatović.

Dodao je da svim time, ali i amanetom da to ostavimo i budućim pokoljenjima naša obaveza nadilazi podrazumijevanu neophodnost zaštite prirodnih resursa, i kazao da ona leži u svijesti o tome da je održivo upravljanje njima jedan od glavnih izazova na našem putu.

"Iako svojim ustavnim određenjem izražava svijest i posvećenost prema životnoj sredini, prirodnim i kulturnim bogatstvima, naše društvo u prethodnim godinama nije odražavalo takvu sliku", dodao je on, navodi se u saopštenju.

Ova ideja je, kako je kazao Milatović, ostala skrivena iza nebrige o okolini, konstantne i intenzivne devastacije prostora, neregulisanog problema otpada, nepoštovanja zakona i izostanka sankcija, a prema njegovim riječima, iza odsustva volje da se nešto promijeni, sa jedne, i odsustva sluha za dobre inicijative, sa druge strane.

"Često se nametao i narativ o otvorenosti za investicije za koje se na kraju ispostavljalo da su bile same sebi cilj, a još češće zaboravljala komponenta brige za prostor i životnu sredinu. Kada se svemu tome doda i imperativ ubrzanog i neodrživog ekonomskog razvoja, nerijetko se dešavalo da pitanje posvećenosti održivom razvoju ostane nešto čemu se samo deklarativno posvećuje pažnja", dodao je predsjednik Crne Gore.

Porazno j, naveo je on, da širom Crne Gore, pa i ovdje, u srcu Žabljaka, svjedočimo nelegalnoj sječi šuma u zaštićenom prostoru, umjesto da budemo ponosni na ljepotu naših nacionalnih parkova i čuvamo naša blaga.

"Čvrsto vjerujem da ekološka, ekonomska i socijalna komponenta društva mogu činiti jedinstven sklad i moji napori će biti usmjereni u pravcu ohrabrivanja novih inicijativa i pragmatičnog prustupa koji će inspirisati sve društvene činioce na dalje korake", saopštio je Milatović.

Snažno podržavam sve korake koji se preduzimaju da bi se spriječile ovakve aktivnosti, rekao je Milatović i dodao da ne smijemo dozvoliti da „pluća“ naše zemlje koja nas štite od klimatskih ekstrema budu devastirana.

"Potrebno je da razumijemo da pristupom nabrajanja ambicioznih ciljeva, koje smo svjesni da ne možemo dostići i koji ostaju samo „slovo na papiru“, ne dolazimo do rješenja. Odgovor na naše probleme nije ni nametanje normi čija primjena ne zaživi u praksi, već istinski zaokret, prihvatanje novih obrazaca ponašanja i pronalaženje novih načina za suočavanje sa starim problemima", kazao je.

Kako se navodi u saopštenju, on je rekao da se vodeći onim da svako treba da pođe od sebe, ne čekajući da neko drugi preuzme inicijativu, dao je ovom pitanju značaj koji zaslužuje kroz imenovanje savjetnice upravo za oblast održivog razvoja.

"Možete biti ubijeđeni da ću se ovoj temi posvetiti sa entuzijazmom i pažnjom i da ću biti vjetar u leđa dobrim idejama", saopštio je Milatović.

Svjesni smo, dodao je on, da klimatske promjene mijenjaju svijet kakav poznajemo i da naša zemlja nije izuzetak.

"U svjetlu svih ekoloških, energetskih i ekonomskih kriza sa kojima smo se susretali i čije je ponavljanje izvjesno, ne smijemo dozvoliti da nemoć i nezainteresovanost prevladaju, već je potrebno u fokus staviti dugoročni održivi razvoj. Jednako važno je okupiti sve relevantne društvene činioce jer samo tako možemo napraviti partnerstva za održivost", naveo je Milatović.

Upravo znanje, dodao je, predstavlja most za građenje partnerstava između pomenutih činilaca kako bi se krenulo naprijed.

"Akademsko znanje orjentisano ka dugoročnoj održivosti na krilima tehnologije i njenih benefita može učiniti puno za rješavanje problema sa kojima se svakodnevno suočavamo", saopštio je.

Raduje činjenica da na doktorskim studijama Univerziteta Crne Gore, kako se navodi, postoji multidisciplinarni program Održivi razvoj, a siguran sam da dobrih primjera ima još.

"To je dobar put za građenje i crpljenje intelektualnih i akademskih kapaciteta koji će nam pomoći da stvorimo drugačiju Crnu Goru - istinski posvećenu održivom razvoju. Puno je dobrih primjera kako se briga o resursima može upotpuniti njihovom adekvatnom valorizacijom. Upravo iz tih primjera, jedne Švajcarske ili jednog Islanda, treba da učimo kako razvijanje inovativnih tehnologija i praksi omogućava ekonomsku valorizaciju prirodnih resursa na održiv način", rekao je Milatović.

Događaji kao što je današnji su, kako je kazao, potvrda da je Žabljak bio i ostao kolijevka inicijativa za očuvanje resursa povezujući tako napore svih nas sa vizijom bolje budućnosti.

"S obzirom na sve što je ova opština postigla i na čemu istrajava u pogledu očuvanja prirode, unaprjeđenja kvaliteta života građanki i građana i podrške inicijativama koje promovišu održivost, ne postoji bolji trenutak da odam priznanje za vaš trud i čestitam dolazeći Dan opštine uz uvjerenje da će Žabljak nastaviti da igra značajnu ulogu u stvaranju održive budućnosti", kazao je Milatović, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

U svjetlu rastuće potrebe da sačuvamo naše resurse, kako je rekao, potrebno je da inspiraciju i rješenja nađemo upravo u njima.

"Jer je vraćanje prirodi uz mudro raspolaganje onim što nesebično daje uvijek dobar put. Zato pozivam da sa posebnom pažnjom brinemo o našim ekosistemima, zaštićenim područjima, kulturnim dobrima, da pametno koristimo prostor, ozelenimo ekonomiju, ali i ulažemo u obrazovanje, izgradnju svijesti i kulture kako bismo sačuvali svoje jedinstveno obilježje", saopštio je Milatović.

Uvjeren sam da, kako je naveo, podstičući jedni druge da dosljedno radimo na promjeni svojih navika i donoseći inovacije u konvencionalne obrasce, postajemo izvor inspiracije i vodilja promjene.

"Privrženi tom cilju ostajemo nepokolebljivi u borbi za ljepšu, čistiju, otporniju i zdraviju Crnu Goru koja je naš zajednički dom", dodao je Milatović.

Kako se navodi u saopštenju, okviru posjete Žabljaku predsjednik Milatović se sastao sa rukovodstvom Opštine, a predviđen je i obilazak grada i lokacija sa najznačajnijim infrastrukturnim projektima, kao i posjeta Nacionalnom parku i Turističkom centru Durmitor.

Bonus video: