Hoće li Veljovića na čelo Generalštaba poslije Limenke

Kao kandidati za načelnika Generalštaba se pominju Veljović i vojni savjetnik pri NATO-u i EU Rajko Pešić, koji ima bolje uslove
94 pregleda 19 komentar(a)
Veselin veljović, audi, Foto: Savo Prelević
Veselin veljović, audi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2017. 13:31h

Za nasljednika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Ljubiše Jokića razgovara se sa više kandidata. Među njima su vojni savjetnik Crne Gore pri NATO-u i EU Rajko Pešić i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović , saznaju “Vijesti”.

U Ministarstvu odbrane nijesmo mogli dobiti informaciju da li je razgovarano sa Pešićem i Veljovićem, ili još nekim o ovoj poziciji.

Jokić je za načelnika Generalštaba imenovan 13. jaunara dolaskom ministra Predraga Boškovića u resor odbrane.

Prema informacijama “Vijesti”, Jokić odlazi sa te pozicije na lični zahtjev. Sagovornici “Vijesti” upućeni u dešavanja u Vojsci navode da se već dogovara o Jokićevom odlasku u vojnu diplomatiju. On je ranije bio vojni predstavnik Crne Gore pri NATO-u i EU.

Prema Zakonu o Vojsci, načelnika Generalštaba bira Savjet za odbranu i bezbjednost, na predlog ministra odbrane. To će biti prvo imenovanje ovog ranga od ulaska Crne Gore u NATO 5. juna.

U zemljama članicama NATO-a na mjesto načelnika Generalštaba se imenuje osoba sa čistom i dugogodišnjom karijerom u vojsci.

Ljubiša Jokić je šest mjeseci nakon imenovanja za načelnika Generalštaba bio unaprijeđen u čin general-pukovnika.

Rajko Pešić, koji je bio i vojni ataše u SAD, je brigadni general i prema vojnoj hijerarhiji trenutno je bliži najvišoj funkciji.

Veselin Veljović je poručnik, a navodno se preko njegovog doktorata pokušava naći kraći put do napredovanja u VCG.

Prema Zakonu o vojsci, pofesionalno vojno lice može biti unaprijeđeno u neposredno viši čin ako, između ostalog, ima zvanje doktora nauka u oblasti specijalnosti koja mu je određena. Veljović je doktorirao na temu “Kapaciteti Crne Gore u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje“ na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu.

U Zakonu se navodi da su za unapređenje u viši rang potrebne tri do četiri godine, ali i da se oficiru koji je u tom periodu ocijenjen ocjenama “odličan” vrijeme za unapređivanje skraćuje za jednu godinu.

Veljović , koji je blizak saradnik premijera Duška markovića, vojnu karijeru je počeo kao oficir Jugoslovenske narodne armije a od 1992. je u crnogorskoj policiji. Od decembra 1995. do oktobra 2005. bio je komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), dok je od oktobra 2005. do kraja decembra 2011. bio direktor Uprave policije.

U vrijeme dok je upravljao policijom, Veljovićevo ime se vezivalo za aferu “Limenka” koja je koštala građane 10,5 miliona eura

U vrijeme dok je upravljao policijom, Veljovićevo ime se vezivalo za aferu “Limenka” koja je koštala građane 10,5 miliona eura. Krivična prijava protiv Veljovića u ovom slučaju odbačena je zbog zastare, a tužilaštvo je konstatovalo da kao tadašnji direktor Uprave policije nije preduzeo nijednu radnju da bi se ispunio ugovor sa bratom bivšeg premijera Mila Đukanovića, Acom Đukanovićem.

Bivšem direktoru UP pripisuje se i da je skolopio štetan ugovor o kupovini kamp-hotela “Zlatica”, kada je državni budžet oštećen za višemilionski iznos. On je to negirao. Veljović je iz UP premješten kod Vujanovića nakon afere “Listing”, kada su u medijima objavljeni “falsifikovani telefonski listinzi” narkobosa Darka Šarića, prema kojima su sa njim razgovarali tadašnji premijer Igor Lukšić i bivši ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

Veljovića je nakon smijene sa čela UP Vujanović imenovao na dužnost savjetnika za oblast odbrane i bezbjednosti. Dok je obavljao tu funkciju Veljović je bio akter afere “Zlatica”. On je tada uoči lokalnih izbora u Mojkovcu 16. novembra 2014. u kampu SAJ-a na Zlatici okupio kompletan sastav mojkovačke policije, a više izvora “Vijesti” tada je potvrdilo da je Veljović tražio da, između ostalog, što veći broj ljudi nagovore da na lokalnim izborima u tom gradu podrže DPS.

Veljović je tvrdio da je u kampu na Zlatici organizovao predavanje o NATO integracijama. Trenutno se nalazi na funkciji sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Dok je bio na čelu SAJ-a za Veljovićevo ime je vezivana afera “Crne trojke”. Bivši pripadnik SAJ-a Brajuško Brajušković je u avgustu 2013. optužio Veljovića da je bio organizator takozvanih “crnih trojki” koje su, prema njegovim riječima, prebijale nepodobne novinare i opozicionare. Veljović je to negirao.

Bonus video: