"Podrška Saudijskoj Arabiji autogol države uz sumnju na korupciju"

Trgovački pristup na domaćoj političkoj sceni sada se seli i na međunarodni plan, smatra Miodrag Lekić. Ekonomska podrška Univerzitetu važna, ali ne smije biti iznad temeljnih vrijednosti i principa koje zemlja treba da slijedi, ocijenila Tamara Milaš

33880 pregleda 74 reakcija 53 komentar(a)
"Interes države da podrži Saudijsku Arabiju": Sa sjednice Vlade, Foto: gov.me
"Interes države da podrži Saudijsku Arabiju": Sa sjednice Vlade, Foto: gov.me

Odluka Vlade da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju, a ne Italiju, je autogol crnogorske države i ukazuje na moguće koruptivne radnje, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Lider Demosa i doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić i Tamara Milaš iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) upozoravaju i na moguće negativne posljedice ovakve odluke po bilateralne odnose i saradnju sa Italijom.

“Ova nepotrebna improvizacija crnogorske Vlade će sigurno proizvesti određene posljedice na planu odnosa između dvije zemlje. Što je predsjednik (Jakov) Milatović nastojao da ublaži svojom nedavnom posjetom Rimu”, rekao je Lekić.

Tamara Milaš smatra da će ova odluka imati posljedice i na put Crne Gore ka EU.

“Nepredvidljive promjene u spoljnoj politici narušavaju reputaciju zemlje i ne preporučuju je kao pouzdanog partnera u međunarodnoj zajednici”, kazala je Milaš, koja je koordinatorka programa Ljudska prava u CGO.

Skandalozno je na ovaj način podržavati nedemokratski režim: Milaš
Skandalozno je na ovaj način podržavati nedemokratski režim: Milašfoto: CGO

Vlada je 5. septembra donijela oduku da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju, umjesto Italije. Za organizaciju Svjetske izložbe 2030. kandidature je podnijelo pet zemalja. Nakon povlačenja kanditatura Rusije i Ukrajine, ostale su kandidature Južne Koreje (Busan), Italije i Saudijske Arabije.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je na sjednici Vlade 5. septembra rekao da je interes države da podrži Saudijsku Arabiju jer će oni “višemilionskom sumom da podrže Univerzitet Crne Gore”. Naglasio je da Crna Gora nema ništa protiv Rima, niti Busana.

“Razumijem priče EU, EU, EU...ali samo da kažem da su Rijad podržale i Grčka, Francuska, Bugarska, Španija, SAD i još 120 država”, kazao je Abazović, dodajući da je Saudijska Arabija već pobijedila i da joj teško ko može parirati jer je najavila ulaganje milijardi u organizaciju EXPO-a 2030. godine.

Rekao je da je bivši ministar vanjskih poslova (Ranko Krivokapić) uputio notu da će Crna Gora podržati Italiju bez odluke Vlade, što, kako smatra, nije ispravno, niti transparentno.

Na sjednici Vlade, na kojoj je podržana Saudijska Arabija, mišljenje je izdvojio ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Predsjednik Jakov Milatović rekao je da smatra da je Vlada odluku donijela na brzinu.

“Razumijem podršku Rijadu, ali je Italija nama strateški važna zemlja, zemlja koja je prijatelj, koja čuva crnogorsko nebo, koja je saveznik u okviru NATO saveza i koja će u narednom periodu i nakon ovog sastanka koji sam imao sa predsjednikom, dodatno dati podršku crnogorskom učlanjenju u EU”, rekao je Milatović ove sedmice tokom posjete Rimu, nakon sastanka sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom.

“Obrazloženja teško mogu prikriti neozbiljnost”

Miodrag Lekić kaže da obrazloženja, “zapravo prateće verbalne propagande nerijetko tragikomičnih formi i dimenzija”, teško mogu prikriti ovu neozbiljnost, koja na kraju završava kao autogol crnogorske države.

Navodi da je iznenadna podrška Saudijskoj Arabiji za organizatora prestižne svjetske izložbe problematična u nekoliko dimenzija.

“Obrazloženje se očigledno zasniva na objavljenom trgovačkom metodu, dakle saopštenom pristupu da će Saudijska Arabija nešto nekome platiti u Crnoj Gori. Po svemu sudeći trgovački pristup na domaćoj političkoj sceni, ne rijetko praćen prevarantskim potezima, sada se seli i na međunarodni plan. O samom sadržaju odluke se ne govori, recimo o organizaciono - kulturno i umjetničkim razlozima za odluku”, kazao je.

I prijateljsko-diplomatski razlozi govore u prilog Italije: Lekić
I prijateljsko-diplomatski razlozi govore u prilog Italije: Lekićfoto: Luka Zeković

Podsjeća da se Italija, kao kulturna sila, već dugo ozbiljno priprema i jako drži do organizacije ove izložbe.

“Konačno i prijateljsko-diplomatski razlozi govore u prilog Italije, naše susjedne zemlje sa kojom teba da primarno razvijamo odnose dobre saradnje. Treba li podsjećati smo zajedno sa susjednom Italijom članovi mnogih međunarodnih organizacija - mediteranske unije, Jadranske-jonske inicijative, Srednje evropske inicijative, sve do NATO saveza. Da je Italija značajna članica EU gdje stremimo kao naš proklamovano prioritetni državni i spoljno-politicki cilj?”, pitao je Lekić.

Smatra da će u svakom slučaju, pa i ako se odluka Vlade o podršci promijeni, ostati ukus nepotrebne i neozbiljne avanture, nesvojstvene ozbiljnim državama.

Grupa nevladinih organizacija (NVO) uputila je ove sedmice protestno pismo Vladi zbog odluke da podrži Saudijsku Arabiju, umjesto Italije.

“Smatramo skandaloznim da na ovaj način podržavate nedemokratski režim Saudijske Arabije, koji brutalno i masovno krši ljudska prava. Dodatno je skandalozno to što je Crna Gora odustala od obećane podrške Italiji, svojoj susjedi i članici Evropske unije, kojoj Crna Gora želi da pristupi”, ističe se u protestnom pismu grupe 21 NVO među kojima su CGO, CIN-CG, Institut alternativa, HRA, CEDEM, CEGAS, CDT...

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će povući ovu odluku.

Abazović je, reagujući na pismo NVO, ove sedmice rekao da Saudijska Arabija postaje svjetska supersila.

“EXPO 2026. je u Osaki, zašto se ne javi neko iz civilnog sektora, ili neko drugi, predsjednik države, da kaže zašto smo podržali Japan, a ne neku evropsku državu? Ne vežem to konkretno za bilo koji projekat. Radi se o svjetskoj izložbi, a već smo 2015. podržali Milano, dajte da imamo malo i otvaranje prema drugim zemljama”, kazao je Abazović novinarima.

Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

Doskorašnji predsjednik države Milo Đukanović pozvao je Vladu da ne povlači “opredijeljenu podršku” kandidaturi Rima.

Abazović je naglasio da Vlada nije promijenila odluku, jer “nijedna druga odluka ne postoji”.

“Je li bivši predsjednik obećao nekome nešto? Ako jeste, neka ga potraže u Gorici C i to vide sa njim”, poručio je.

Upitan da li je podrška Rijadu “kupljena”, rekao je da ne želi da komentariše takva pitanja.

NVO brinu kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji

Tamara Milaš kaže da vjeruje da argumentacija grupe NVO ubjedljiva svima koji su na liniji javnog interesa i koji se istinski zalažu za to da u Crnoj Gori zaživi kultura ljudskih prava.

“Ne očekujemo više ništa pozitivno od Abazovićeve Vlade, pa je zato toj Vladi upućen protest, a istovremeno je upućen apel novoj vladi, koja je u procesu formiranja, da ovu odluku preispita i da donese novu kojom se povlači podrška Saudijskoj Arabiji. Iskreno se nadamo da će nova vlada to učiniti i da će prioritizirati ljudska prava i demokratske principe u donošenju odluke o takvom značajnom međunarodnom događaju”, rekla je ona.

Navodi da je jedini razlog koji je javnosti poznat, a koji se mogao čuti od premijera u tehničkom mandatu, jeste da je podrška rezultat neke obećane višemilionske sume za podršku Univerzitetu Crne Gore.

“Mi smo u CGO-u pokušavali dobiti informacije o tome, ali niko sa kim smo kontaktirali u nadležnom Ministarstvu prosvjete i na Univerzitetu Crne Gore nije bio upoznat sa takvom investicijom. To je samo po sebi indicija koja ukazuje ne samo na izostanak transparentnosti, već i na moguće koruptivne radnje koje su dovele do takve odluke”, smatra ona.

Upozorava da je ekonomska podrška Univerzitetu važna, ali ne smije biti iznad temeljnih vrijednosti i principima koje zemlja treba da slijedi.

“Svi bi trebalo da smo zabrinuti zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, i to ne smije da se zanemari prilikom donošenja odluke o podršci toj zemlji za organizaciju međunarodnog događaja koji je promoviše na način da se pod tepih stavljaju ta ozbiljna kršenja prava i to onih koji se bore za neko parče prava i sloboda koja mi danas uživamo”, ocijenila je Milaš.

Upozorava da nedostatak transparentnosti u procesu donošenja odluka osnažuje trend pada povjerenja u institucije.

“Važno je da javnost ima pristup relevantnim informacijama o takvim sporazumima i da se odluke koje se tiču zemlje donose na osnovu jasnih principa, a ne isključivo zbog materijalnih interesa i to upitnih korisnika i prirode”, poručila je.

Miodrag Lekić kaže da je, u domenu spoljne politike, i ranije, dok je još postojala kakva takva skupštinsko - institucionalna kontrola izvršne vlasti, bilo nedoraslog i nezrelog djelovanja.

“Od kadrovsko apostolskog sastava, posebno onog zaduženog za spoljnu politiku u 42. vladi, do bizarnog profila 43. vlade, njenih sastavljača, i ukupne operacije. Sada u već željenoj što dužoj fazi tehničke vlade, van svake institucionalne kontrole pojavljuju se spoljno politički potezi vidljivog otuđenja od realnosti”, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, kombinuje se u spoljnoj politici - s jedne strane servilnost bez presedana u crnogorskoj istoriji prema određenim punktovima i faktorima međunarodnog života i njihovim interesima ovdje, i s druge strane domaće improvizacije i arogancije u drugim spoljno političkim oblastima za koje oni prvi nisu naročito zainteresovani.

Lekić: Tunel crnogorske spoljne politike

Lekić smatra da dva posljednja slučaja - obrt u podršci kandidatu za EXPO i vijest o dvije delegacije iz Crne Gore na zasjedanju Skupštine Ujedinjenih nacija govore i o tunelu crnogorske spoljne politike, koja je u dužem periodu, i to kao normalno stanje, bez resornog ministra.

“Dvije delegacije u Njujorku, ako preskočimo za trenutak tu psihologiju sada već i praksu rasipničkog odnosa prema državnom novcu, i bez obzira da li će se na kraju formalno sastaviti jedna delegacija - sve to podsjeća, možda tragikomično i nadrealno prevazilazi, onu dugogodišnju praksu Đukanovićeve vlasti da podstiče formiranje duplih institucija. Dakle dvije pravoslavne crkve, dvije akademije nauka, dva udruženja književnika, dvije berze, čak dvije masonske lože, itd”, naveo je.

Prema njegovim riječim, dok su kreatori “cinične strategije podjela u crnogorskom društvu sa svim proizvedenim pogubnim posljedicama” to činili radi lakših manipulacija i dužine nekontolisane vlasti, sada se više radi, utisak je, o spontanitetu nedoraslosti, neozbiljnosti nekada i neiživljenosti, što ne ublažava posljedice posljednjih skandala, “čiju je pozadinu javno i s razlogom prvi ofirao predsjednik države”.

I predsjednik države Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović učestvovaće na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku od 18. do 26. septembra.

Do sada se prilikom odlazaka na zasjedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno da jedne godine zasjedanju prisustvuje predsjednik države, a druge premijer. Abazović je prošle godine bio na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, a svoj ovogodišnji odlazak obrazlaže time da rukovodi Ministarstvom vanjskih poslova.

Bonus video: