Evropski tim za Nikšić neće prisustvovati sjednici: Nećemo pružati ruku onome koji je ispružio srednji prst državi

Iz Kluba odbornika Evropskog tima za Nikšić saopštili da neće prisustvovati sjednici povodom Dana oslobođenja Nikšića

6352 pregleda 10 komentar(a)
Klub odbornika Evropskog tima za Nikšić, Foto: Klub odbornika Evropskog tima za Nikšić
Klub odbornika Evropskog tima za Nikšić, Foto: Klub odbornika Evropskog tima za Nikšić

Iz Kluba odbornika Evropskog tima za Nikšić su saopštili da neće prisustvovati svečanoj sjednici povodom Dana oslobođenja Nikšića, jer, kako kažu, na ulazu ne mogu "pružati ruku onome koji je državi Crnoj Gori ispružio srednji prst".

"Nikšić, koji je oslobađan i oslobođen u septembru, danas živi tragediju novog doba u čijim okvirama njime rukovode sljedbenici onih nad kojima su antifašisti trijumfovali te daleke 1944. godine", navodi se u njihovom saopštenju.

Nikšić je danas, prema njihovim riječima, okovan neznanjem, neprofesionalizmom i nepotizmom, te moralnim i kulturnim posrnućem, a kako smatraju, prisutna je dublja društvena kriza i jaz među građanima, "vješto plasiranim obmanama i dovođenjem u zablude o nekakvim vanserijskim rezultatima, nevidljivim golim okom".

"Podsjećanja radi, ni nakon dvije i po godine od preuzimanja vlasti, Nikšićanke i Nikšićani gotovo da ne svjedočiše ispunjenju nijednog pompeznog predizbornog obećanja, ali zato su bili u prilici da vide postavljanje kamena temeljca za projekte koji dalje od toga nijesu odmakli. Zar godina nije dovoljna da se završi rekonstrukcija Široke ulice ili Ulice Živka Nikolića n’o će mještani i ove jeseni i zime, kao i prethodnih, do kućnih pragova morati da gaze u gumenim čizmama? Zar su gotovo tri godine malo da se finalizuju radovi na skoro do kraja dovedenim projektima za vrijeme prethodne vlasti poput Gradskog stadiona i Dvorca kralja Nikole?", naveli su iz Kluba.

Dodali su da građane žele da posjete i na druga "prazna" obećanja.

"Poput izgradnje Reciklažnog centra, podvožnjaka pod Trebjesom i fabrike na Grahovu, rekonstrukcije Ulice Janka Vukotića, lokalnog puta Rubeža – Miolje Polje – Morakovo, Bulevara 13. jul, Školske ulice, raskrsnice kod OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, Trebješke, uređenja korita rijeka Gračanice i Bistrice, kvarta iza Integralovog naselja, vodovoda Ivanje, Krstac, poboljšanja vodosnadbijevanja u MZ Župa, itd".

Iz Kluba su kazali da su tri godine bile "više nego dovoljne" za "uspješno" sprovođenje partijskog zapošljavanja u lokalnoj samoupravi i lokalnim preduzećima, te dodali da "ne iznenađuje ni to što su danas u EPCG diplome iz kumstva, prijateljstva i dobrih porodičnih odnosa za posao u nekadašnjem privrednom gigantu vrednije od fakultetskih".

Mandat, kako smatraju iz Evropskog tima za Nikšić, nije bio dovoljan za realizaciju prethodno pobrojanih infrastrukturnih projekata, ali, prema njihovim ocjenama, jeste za osnivanje "neprofitabilne" Solar gradnje, "zarad buđenja lažne nade partijskim uhljebima".

Solar gradnja, prema njihovim riječima, predstavlja "neviđeni teret" Elektoprivredi, za koju iz Kluba kažu da je "zahvaljujući nedomaćinskom i neznavenom upravljanju srozana na najniže grane".

"Da igranja sa ljudskim sudbinama im nijesu strana, pokazuje i slučaj Željezare za koju se već danas traže novi investitori, a jedino što je ova fabrika proizvela jeste afera 'bankovna kartica u kockarnici', pa i Fabrike čuvene ruske votke, iz koje se zaposleni iz dana u dan otpuštaju. Od grada najvećih kulturnih poslenika i umjetnika, Nikšić je pretvoren u grad u kojem je pravi kulturni dogođaj pojava pjevačkog talenta Miljanića na sceni Nikšićkog pozorišta, a praznik za uši skaradni tekstovi Beogradskog sindikata. Od grada koji je uvijek njegovao pisanu riječ, Nikšić je postao grad cenzure i zabrane promocije književnih djela. Od grada antifašista, Nikšić je danas grad negiranja genocida i grad u kojem njegovo rukovodstvo prisustvuje parastosu ratnom zločincu.", navodi se u saopštenju Kluba.

Čistog Nikšića, kako kažu, se danas samo sjećaju, dok se, prema njihovim tvrdnjama, gradom šire neprijatni mirisi, a divlje deponije niču na svakom koraku.

Dodali su kako traju obračuni sa ekološkim aktivistima, dok "Komunalno preduzeće, koje bi trebalo da grad čuva od zaraze, zagađuje sredinu i za svoj nerad plaća novčane kazne".

"Možda noću od mrklog mraka, uprkos sijalicama, koje lokalna vlast plaća preko 800 eura po komadu novcem građanki i građana, ne vidimo obećanu novu zgradu Filološkog fakulteta i Omladinskog centra, ali zato ne možemo da ne primijetimo čopore pasa lutalica koji ugrožavaju bezbjednost nikšićke djece. I mada se aktuelni tunel, simbol vremena s kojim se Nikšić i Crna Gora suočavaju, ne nalazi u Nikšiću, Nikšić se nalazi u tunelu", kazali su iz Kluba.

Poručili su da će se pokloniti sjenima slobodara koji su Nikšić oslobodili od ideoloških prethodnika "ovih od kojih ga danas moraju osloboditi".

Bonus video: