SD: Ne pominjite nas, u pregovorima o vladi ne učestvujemo

"Činjenica da oni koji pregovaraju ne mogu ili ne žele da se dogovore im ne daje za pravo da svoje probleme “rješavaju” tako što će pominjati u bilo kojem kontekstu SD", kazali su iz te partije

7955 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) mogu biti sagovornik samo onima koji žele istinski evropsku i evroatlantsku vladu, koji nemaju nedoumica oko vrijednosnog okvira u kojem treba da se kreće Crna Gora, saopštili su iz te partije.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, SD je pozvao političke aktere "koji duže vrijeme bezuspješno pokušavaju da formiraju vladu", da svoje unutrašnje probleme ne rješavaju "preko leđa" te partije, dodajući da zvanično u pregovorima nikad nisu učestvovali.

"Neprimjereno je i politički nezrelo da nas bilo ko pominje u kontekstu navedenih pregovora, iako nam je u potpunosti jasna potreba pojedinih političkih partija da, kao i uvijek, nađu nekog fiktivnog neprijatelja kojeg će napadati kako bi odbranili sebe od odgovornosti za rušenje prethodno dogovorene većine", kazali su iz SD-a.

Iz te partije su naglasili da formiranje 44. vlade i konstituisanje nove parlamentarne većine nikad i nije bila tema razgovora sa njima.

"Činjenica da oni koji pregovaraju ne mogu ili ne žele da se dogovore im ne daje za pravo da svoje probleme “rješavaju” tako što će pominjati u bilo kojem kontekstu SD", dodali su.

Kazali su da od odluka njihovih partijskih organa zavisi da li će neko na javnom ili tajnom glasanju dobiti glas poslanika SD-a, dodajući da se ta odluka bazira na analizi ponašanja "onih koji se potajno nadaju da će taj glas možda dobiti".

"Građana radi, o moralisanju na političkoj sceni bi mogli “do sjutra”, posebno sa onima koji drže na vlast Marka Kovačevića, Daria Vranješa i slične, te kojima su mjera evropskog i evroatlanstkog puta oni koji se hvale zapaljenim NATO zastavama", rekli su iz SD-a.

Okvir u kojem treba da se kreće Crna Gora je, prema njihovim riječima, njen građanski, sekularni i antifašistički karakter, "koji političkim i moralnim uzorima ne smatraju osuđene ratne zločince, ne relativizuju genocid u Srebrenici, ne opravdavaju brutalnu i ničim izazvanu agresiju Rusije nad Ukrajinom, te kojima mjera antifašizma nije Pavle Đurišić".

Bonus video: