Dan opštine Nikšić, Kovačević: Stvoren ambijent u kom je zaposleno skoro 4.000 radnika za dvije godine

"Nikšić je naš grad naše mjesto pod suncem. Svi zajedno smo dužni da uložimo sve što možemo u njegov razvoj i napredak. Gledajmo jedni u drugima prvo Nikšićane i uspjećemo", poručo je predsjednik Opštine, Marko Kovačević

14228 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Sa svečane sjednice, Foto: Svetlana Mandić
Sa svečane sjednice, Foto: Svetlana Mandić

Dan opštine je uvijek prilika da se sumiraju rezultati u prethodnoj godini. Tako je bilo i ovoga puta, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 18. septembra, Dana opštine Nikšić.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević, kazao je da je finansijsko stanje u budžetu stabilno, da sve obaveze redovno izmiruju, kao i da su uspjeli da u velikoj mjeri smanje nezaposlenost.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

"U opštini u kojoj smo zatekli 16.000 nezaposlenih lica nije bilo lako istaći kao prioritet u radu povećanje broja radnih mjesta. Ipak, za vrlo kratak period, lokalna samouprava uspjela je da stvori ambijent u kom je zaposleno skoro 4.000 radnika za dvije godine. Samo u 2022. godini nezaposlenost je smanjena za 21,6 odsto prema podacima Zavoda za zapošljavanje", kazao je Kovačević.

Govorio je o brojnim realizovanim projektima, započetim, kao i onim koji će se u narednom periodu realizovati.

"Nikšić je naš grad naše mjesto pod suncem. Svi zajedno smo dužni da uložimo sve što možemo u njegov razvoj i napredak. Gledajmo jedni u drugima prvo Nikšićane i uspjećemo", poručo je Kovačević.

I predsjednik Skupštine Opštine, Nemanja Vuković, osvrnuo se na realizovane projekte, ističući da je siguran da su nakon više od dvije godine rada ove lokalne uprave, njihovi napori da Nikšić učine boljim mjestom za život, lako uočljivi.

Kako je kazao, građani su, za ovu lokalnu upravu najbolji i neiscrpan resurs.

"Borićemo se da ostanu ovdje i vlastitu sudbinu trajno vežu za svoj grad. Takođe, obećavam da ćemo neumorno tražiti načine da 'prokrčimo' prečice kojima će nam se, svi koji su napustili Nikšić u potrazi za boljom i izvjesnijom budućnošću, u najkraćem roku vratiti", poručio je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da svakodnevo unapređuju saradnju sa tradicionalnim vjerskim zajednicama, licima i organizacijama koje se bave najranjivijim kategorijama našeg društva, kao i sa predstavnicima manje brojnih naroda i nevladinim organizacijama.

"U kontinuitetu jačamo lokalnu demokratiju i razvijamo kulturu dijaloga. Želimo da se svačiji glas jasno i glasno čuje, kako bi mogli pravovremeno i adekvatno reagovati i realizovati sve ono, zbog čega su nam građani ukazali povjerenje", kazao je Vuković.

Sjednici su prisustvovali brojni zvaničnici kako iz Crne Gore, tako i iz regiona, predstavnici vjerskih zajednica, Vojske Crne Gore. Stigli su i brojn i telegrami čestitke, među kojima su praznik čestitali predsjednici države i Vlade, Jakov Milatović i Dritan Abazović.

U okviru svečanosti prikazan je video zapis o razvoju grada između dva praznika, a u kulturno-umjetničkom programu je učestvovao gudački kvartet "Unique".

Svečanoj sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije, osim odbornice Jelene Marković, iz Liberalne partije, koja se potrudila da instrumentalno izvođenje himne dobije i tonski zapis.

Ona je nakon što je intonirana himna i održan minut ćutanja zbog smrti odbornika Nikole Bezmarevića, napustila sjednicu.

Bonus video: