Bogdanović za "Vijesti": Spajiću treba podrška visokih funkcionera PES-a koji drže "ključ"

Bogdanović kaže da je došlo vrijeme za uspostavljanje političkog pravila po kojem bi predstavnici manjinskih naroda, trebalo da budu integralni dio svake izvršne vlasti ako to žele

52790 pregleda 209 reakcija 206 komentar(a)
U pitanju su temeljne vrijednosti i principi: Bogdanović, Foto: Luka Zeković
U pitanju su temeljne vrijednosti i principi: Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Naša pozicija da ključni glas za izbor nove vlasti ne zavisi od bilo kog poslanika sa liste Demokratske partije socijalista (DPS) ne dovodi u pitanje moguću participaciju naše stranke u budućoj vlasti, rekao je generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

Međutim, ako ona bude formirana na način što se čelni ljudi zakonodavne i izvršne vlasti biraju glasovima onih koji su dobili mandate na listi DPS-a, to je za Demokrate neprihvatljivo.

Bogdanović je za “Vijesti” potvrdio da je lider partije Aleksa Bečić obavijestio Predsjedništvo partije i mandatara Milojka Spajića (PES) da ne pristaje da bude biran za predsjednika Skupštine ako odlučujući glas za to daju poslanici koji su mandat dobili na listi DPS-a, kao i da se taj princip odnosi i na izbor buduće vlade.

“Sasvim je tačno da je gospodin Aleksa Bečić, u više navrata, istakao svoj stav da je neprihvatljivo da ključni glas za njegov izbor dolazi iz izborne liste koju je predvodio DPS i s tim u vezi predložio je Predsjedništvu Demokrata da zauzme isti stav i kada je u pitanju izbor 44. Vlade Crne Gore. Da je suprotno ikad htio, bio bi premijer u 43. Vladi Crne Gore”, rekao je sekretar Demokrata.

Ovdje nije riječ o pukoj formalnosti, objašnjava, već o pitanju temeljnih vrijednosti i principa.

“Sa sigurnošću mogu reći da Demokrate ni pod kojim okolnostima ne bi odabrale drugačiji put, a ukoliko se upustimo u svijet hipotetičkih razmatranja i pretpostavimo da bi se to desilo, garantujem vam da ni gospodin Bečić, ni ja, niti drugi naši visoki funkcioneri, ne bi prihvatili kandidaturu za vršenje bilo koje državne funkcije. Jer u politici, kao i u životu, pojedine funkcije dolaze i prolaze, ali politički obraz ostaje trajno uklesan u našu biografiju”, objasnio je.

Bogdanović kaže da je došlo vrijeme za uspostavljanje političkog pravila po kojem bi predstavnici manjinskih naroda, trebalo da budu integralni dio svake izvršne vlasti ako to žele.

“I nezavisno od političkih konstelacija i parlamentarnih većina i ukoliko nijesu radile, ono što je radio skaj DPS”, dodao je.

Na pitanje da li stav o odustvu ključne podrške saveznika DPS-a dovodi u pitanje učešće Demokrata u novoj vlasti ili samo očekuju podršku eventualno GP URA, Bogdanović je rekao:

“Nema sumnje, pitanje koje ste postavili je od ključne važnosti, i odgovor je jednostavan: Ne. Naša pozicija da ključni glas za izbor nove vlasti ne zavisi od bilo kog poslanika sa liste DPS-a, ne dovodi u pitanje moguću participaciju naše stranke u budućoj vlasti. Naša saradnja sa partnerima iz PES-a temelji se na čvrstim principima, koje dijelimo, a koji ne ostavljaju prostora da ključni glas za formiranje vlade dođe iz redova izborne liste DPS-a. Neću ponavljati razloge, jer su oni već artikulisani u saopštenju PES-a, i smatram da su dovoljno jasni i drago nam je što su takvi”, odgovorio je.

Povodom navoda da bi odustvo bilo kog subjekta iz većine od 30. avgusta 2020. u novoj vlasti značilo izdaju izborne volje, Bogdanović je kazao da odbacuje takve insinuacije: “Ovo posebno ističem jer neki takve tvrdnje iznose dok su idilično posmatrali povratak DPS-a u klupe skupštinske većine, a da pritom pokazuju impresivno umijeće za zanemarivanje te činjenice. Da bih sumirao: izborna volja građana može biti kompromitovana samo i isključivo ako bi formiranje nove parlamentarne većine, a samim tim i Vlade, bilo uslovljeno glasom bilo kog poslanika sa izborne liste DPS-a. To nije, i ne može biti put kojim ćemo ići”, rekao je.

Upitan da li je o tome razgovarano, zvaničnik Demokrata je kazao da je bilo riječi o tome jer demokratija počiva na dijalogu.

“Ali ovdje nije riječ o nekoj revolucionarnoj promjeni u našem političkom bitisanju. Naprotiv, ovaj trenutak je samo potvrda našeg dosadašnjeg kontinuiteta u političkom djelovanju, ukorijenjenog u našim kongresnim dokumentima. U tim dokumentima, ako dozvolite da vas podsjetim, stoji kristalno jasna poruka: NE DPS-u. Sada postavljam pitanje pred vas i pred javnost: Može li stranka koja u svojoj osnovi ima tako izričite principe očuvati svoj integritet ukoliko te principe prekrši? Može li ta stranka, dodatno, održati poštovanje i ugled ako u biografijama svojih funkcionera ne očuva čast i integritet?

I na kraju, kolege iz PES-a su ovakav stav potvrdili i jučerašnjim saopštenjem, u kojem su jasno istakli da Vlada neće zavisiti od glasa sa poslaničke liste DPS-a. Dakle, i PES i Demokrate su jasno kazali ne DPS-u”, rekao je.

Bogdanović je zaključio da “zaštita demokratskih, evropskih i evroatlantskih vrijednosti i integriteta stranke nije i neće biti stvar kompromisa”.

“Ako neka politička formacija želi da bude dio političke matematike i naš partner u 44. Vladi, od poslanika sa izborne liste DPS ne može zavisiti ta jednačina. Mi kažemo ko ne može, a gospodin Spajić će, sa svoje strane, utvrditi ko može i treba da bude. I za to će, držeći se izloženih principa, imati našu podršku”, dodaje funkcioner Demokrata.

Socijaldemokrate su juče objavile da o formiranju 44. Vlade i konstituisanju nove parlamentarne većine do sada niko nije razgovarao sa njima.

PES je juče saopštio da će Vlada biti izglasana od onih koji su podržali predsjednika Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a.

Kazali su da je stav Predsjedništva Demokrata, da za izbor nove Vlade presudan glas ne bude sa liste DPS-a i SD-a, jeste stav koji je PES već izglasao na Glavnom odboru te stranke.

Tražimo podršku Spajiću od visokih funkcionera PES-a koji drže "ključ"

“U ovom trenutku, prva i osnovna stvar koju tražim jeste čvrsta i iskrena podrška kabinetu Milojka Spajića od strane uglednih i visokih funkcionera PES-a, koji, kako to volimo reći, ‘drže ključić’ nove vlade, i koji možda imaju drugačiju viziju budućeg kabineta. Razumijem da se vizije mogu razlikovati, ali odgovornost ne leži na onima koji vizionarski teže evropskoj, evroatlanskoj i prozapadnoj vladi, koja se zasniva na principima jasne demarkacije od DPS-a. Stvarna odgovornost počiva na onima koji narušavaju odluke sopstvenog političkog subjekta, donijete u propisanoj proceduri. Da zaključim, oni koji danas ‘drže ključić’ sjutrašnje vlade, su takođe, zajedno sa nama, čuvari budućnosti ove države”, kaže Bogdanović.

Kada je riječ o GP URA rekao je da Demokrate sa njima imaju “prijateljske i konstruktivne odnose”. Međutim, nismo tu da se miješamo u njihove unutarstranačke odluke. Svaka od stranaka, uključujući i GP URA, autonomno je odlučivala o svom putu i tokom izborne kampanje, niti oni, niti mi, nijesmo međusobno razmjenjivali i dogovarali političke poteze koje smo povlačili, već smo bili potpuno autonomni konstituenti koalicije”.

Bonus video: