"Visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU"

Komiteta za spoljne poslove EP usvojio je izvještaj o crnoj Gori sa 51 glasom za, tri protiv i osam uzdržanih

18932 pregleda 62 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoke političke tenzije i polarizacija doveli su do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), navode poslanici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) u izvještaju koji je usvojen danas.

Autor izvještaja je izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula iz Hrvatske.

I dok pohvaljuju dugogodišnju posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti, poslanici EP kažu da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga odložili napredak u reformama vezanim za EU i da je to gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

U izvještaju objavljenom na sajtu EP, koji su članovi Komiteta za spoljne poslove usvojili sa 51 glasom za, tri protiv i osam uzdržanih, naglašava se hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici EP konstatuju poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravljaju pozitivne napore učinjene u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, i pozivaju Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.

"Upravo je usvojen moj izvještaj o Crnoj Gori na Komitetu za spoljne poslove EP koji sada ide na plenarnu sjednicu EP. Zahvaljujem koleginicama i kolegama na snažnoj podršci", napisao je Picula na društvenoj mreži X.

Kampanje dezinformacija i ekonomska zavisnost

Poslanici EP pozdravljaju nastavak potpunog usklađivanja Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sve sankcije usvojene nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

Izveštaj takođe priznaje strateški savez Crne Gore sa EU i osuđuje svaki pokušaj vlasti u zemlji da dovede u pitanje njeno članstvo u NATO.

Poslanici EP su ozbiljno zabrinuti zbog zlonamjernog stranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih prijetnji i kampanja dezinformacija od strane stranih aktera u Crnoj Gori, posebno onih koji potiču iz Rusije, Kine i Srbije.

Imajući u vidu dosadašnju zaduženost Crne Gore prema Kini, poslanici EP pozivaju vlasti da smanje ekonomsku zavisnost od Kine i pozivaju Crnu Goru da nastavi da koristi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan i Inicijativu EU "Global Gateway" u cilju pronalaženja zelenije i transparentnije alternative za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Poslanici EP izražavaju zabrinutost zbog duboke političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i nedostatka nezavisnosti javnog emitera.

Oni takođe apeluju na Crnu Goru da do kraja 2023. godine izvrši popis stanovništva i stanova koji je odavno zakazan, bez ikakvog političkog uplitanja i prebrojavanja svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.

Picula je rekao da je ovaj izvještaj, posljednji u ovom parlamentarnom mandatu, te da baca svjetlo na velika unutrašnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU.

"Poslanici EP očekuju što je prije moguće formiranje proevropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati evropske politike i vrijednosti, u skladu sa očekivanjima značajne većine građana zemlje", kazao je Picula.

Izvještaj će biti podnijet u cjelini na glasanje u EP na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Bonus video: