CGO: Crnoj Gori neophodna manja vlada, broj potpredsjednika ograničiti na jednog...

Iz CGO su kazali da su podijelili, na njihov poziv, svoje ocjene Nacrta Zakona o Vladi sa ekspertima Venecijanske komisije

5556 pregleda 10 komentar(a)
Mirković, Foto: CGO
Mirković, Foto: CGO

Crnoj Gori je neophodna manja, racionalnija i efikasnija Vlada, shodno tome, preporuke su da se broj potpredsjednika ograniči na jednog, umjesto na četiri, kao i da neko ko je ministar ne može biti istovremeno i potpredsjednik, jer su to pozicije koje zahtijevaju punu posvećenost, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su podijelili, na njihov poziv, svoje ocjene Nacrta Zakona o Vladi sa ekspertima Venecijanske komisije, koji rade na izradi mišljenja o tom važnom tekstu.

"Tom prilikom, CGO je istakao višedecenijski kontinuitet zalaganja za donošenje Zakona o Vladi, ali ih upoznao i sa Inicijativom koju je CGO uputio i konkretnim prijedlozima za unaprjeđenje nacrtne verzije ovog zakona, uz napomenu da je proces rada na ovom tekstu bio nedovoljno transparentan, inkluzivan, odgovoran i bez uvažavanja mišljenja kritički orijentisanog dijela civilnog društva", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Nikola Mirković, saradnik na programima.

Iz CGO su dodali da su još u julu 2022. godine, uputili Inicijativu da se definiše zakonska obaveza ljekarskog pregleda za članove/članice Vlade (predsjednika Vlade, potpredsjednika/ke i ministre/ke) i generalnog sekretara/ku, a koji podrazumijeva i posebno testiranje mentalno - psihološke sposobnosti za obavljanje najviših javnih funkcija, kao i inicijalno i kasnije redovno nenajavljeno testiranje na psihoaktivne supstance.

"Indikativno je da nikakvog odgovora od strane Vlade nije bilo na ovu Inicijativu, koja je u međuvremenu dobila i značajnu podršku javnosti. Čak 65.4% građana i građanki cijeni da je to potrebno zakonski definisati, dok tek 16,6 % ima negativan stav o ovoj inicijativi, a 18% ne može da se jasno odredi. U detaljnom osvrtu, CGO je ekspertima Venecijanske komisije, između ostalog, ukazao na dijelove koji moraju biti usklađeni sa postojećim normativnim okvirom, poput Zakona o predsjedniku ili Zakona o prijestonici", piše u saopštenju.

Iz CGO su rekli da imajući u vidu izazovnu situaciju u kojoj Crna Gora živi sa Vladom u tehničkom mandatu već duže od godinu, istaknut je značaj zakonskog definisanja funkcionisanja takve Vlade kako bi se stalo na kraj zloupotrebama i prekoračenjima ovlašćenja tokom tehničkog mandata.

"U tom kontekstu, posebno interesovanje tokom sastanka izazvali su podaci CGO-a o enormnom broju imenovanja tokom tehničkog mandata Abazovićeve Vlade. U dijelu definisanja sastava i organizacije Vlade, CGO je naglasio da je Crnoj Gori neophodna manja, racionalnija i efikasnija Vlada. Shodno tome, preporuke su da se broj potpredsjednika Vlade ograniči na jednog, umjesto na četiri kako je to sada predviđeno, kao i da neko ko je ministar ne može biti istovremeno i potpredsjednik, jer su to pozicije koje zahtijevaju punu posvećenost", rekli su iz CGO.

Ta NVO je na stavu i da se izbrišu pozicije ministara bez portfelja, a broj državnih sekretara ograniči na po jednog po ministarstvu.

"Glomazna Vlada sa mnogo političkih imenovanja nije u skladu sa potrebom njene racionalizacije i profesionalizacije, a što je pokazao i prethodni period. Odgovoran pristup u njenom zakonskom definisanju treba da bude izvan partijske trgovine. Nacrtom je predviđeno da Vlada ima šest obaveznih resora (pravosuđe, odbrana, unutrašnji poslovi, finansije, vanjski poslovi i zdravlje), a ukupno najviše 15. CGO je na stanovištu da među zakonski obavezne resore moraju biti obrazovanje i kultura, kao zasebna ministarstava. Za države veličine i složenosti Crne Gore, od ključnog je značaja da postoji opredjeljenje vlasti da se ove dvije oblasti prioritiziraju, a kako bi se unaprijeđivao kvalitet obrazovanja građanstva, i radilo na sistemskom očuvanju kulturnog nasljeđa i razvoju kulturne scene. Takođe, ovim zakonskim tekstom bi trebalo definisati i obavezne sekretarijate, poput Sekretarijata za zakonodavstvo, a slijedeći primjer Zakona o Vladi Republike Hrvatske, preporuka je i uvođenja sekretarijata za rodnu ravnopravnost, ljudska prava, i NVO, a kako bi ova pitanja imala prožimajuću dimenziju u radu Vlade", piše u saopštenju.

CGO je i na stavu da bi zakonski morali biti detaljnije objašnjeni dijelovi kao što su odnos Vlade sa Skupštinom i obaveze Vlade u odnosu na Skupštinu, zatim sastav i uloga kabineta Vlade, čiji bi dio morao biti i glavni pregovarač sa EU, kao i unutrašnja organizacija i nadležnosti Generalnog sekretarijata Vlade.

"CGO će ovaj proces nastaviti pratiti, uz očekivanje da će nova Vlada uvažiti preporuke i da će novi skupštinski saziv brzo, odgovorno i bez partijskih i ličnih kalkulisanja pristupiti raspravi i usvajanju ovog zakonskog teksta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: