Đuričković: Posljednje dvije vlade doprinijele stagnaciji integracija Crne Gore na putu ka EU

"Sa žaljenjem konstatujemo da je Vlada Crne Gore učinila sve što je bilo u njenoj moći da zaustavi EU integracije", rekao je on

2835 pregleda 5 komentar(a)
Đuričković, Foto: SD
Đuričković, Foto: SD

Imajući u vidu stepen razaranja institucija i društva koje su zasluga 42. i 43. Vlade Crne Gore ocjena o stagnaciji Crne Gore na putu ka EU je više tehnička ocjena integracija negoli prikaz realnog stanja u državi, kazao je međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković.

Poslanici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojli su, kako je kazao, izvještaj o Crnoj Gori, u kojem je konstatovana stagnacija Crne Gore na putu ka EU.

"Suštinski, riječ je o još jednom gledanju kroz prste, pokušavajući da se realnom ocjenom ''nazadovanje'', izbjegne rast euroskepticizma u Crnoj Gori", naveo je Đuričković.

Imajući u vidu stepen razaranja institucija i društva koje su zasluga 42. i 43. Vlade Crne Gore, dodao je on, ocjena o stagnaciji Crne Gore na putu ka EU je više tehnička ocjena integracija negoli prikaz realnog stanja u državi.

"Sa žaljenjem konstatujemo da je Vlada Crne Gore učinila sve što je bilo u njenoj moći da zaustavi EU integracije. Još opasnije od stagnacije crnogorskih institucija u EU integracijama je činjenica da se aktivno radi na razaranju pro-evropskog opredjeljenja građana Crne Gore”, rekao je Đuričković.

Prema njegovim riječima za to su najzaslužniji politički predstavnici partija, koji ovih dana, kako je kazao, u susret sastavljanju 44. Vlade Crne Gore, građanima plasiraju istrošene floskule o časti, poštenju i principima.

„Te istrošene floskule, bazirane su na političkom neiskustvu, odsutnosti odgovornosti za opšte dobro društva i države, kao i nemogućnosti da se prevaziđu lične frustracije”, kazao je Đuričković.

Đuričković je dodao da s obzirom na trenutna dešavanja naredne godine se može očekivati izvještaj sa još lošijom ocjenom.

„Imajući u vidu da su principi za sastavljanje 44. Vlade Crne Gore bliži zadovoljavanju tzv. volje od 30. avgusta 2020, nego li sastavljanju pro-evropske Vlade koja može staviti fokus na EU integracije, možemo konstatovati da je ovo posljednji izvještaj u kojem ćemo dobiti ocjenu ''stagnacije''. Dogodine za očekivati je ''nazadovanje''”, kazao je Đuričković.

Bonus video: