Nika: Lokalni izbori u Ulcinju bili neregularni, birati još jednog odborniika ili raspisati nove

Bivši poslanik pisao predsjedniku Jakovu Milatoviću

7619 pregleda 1 komentar(a)
Nika, Foto: Printscreen YouTube
Nika, Foto: Printscreen YouTube

Dugogodišnji politički aktivista i bivši poslanik u Skupštini Crne Gore Muhamet Nika ocijenio je da su prošlogodišnji lokalni izbori u Ulcinju bili neregularni sa aspekta broja biranih odbornika u lokalnom parlamentu. On tvrdi da bi lokalni parlament u najjužnijoj opštini, imajući u vidu da je na martovske izbore izašlo preko 20 hiljada glasača, morao da ima 34 umjesto 33 odbornika, koliko ih broji aktuelni saziv.

On je u pismu predsjedniku države Jakovu Milatoviću naveo da je u Ulcinju izbornim inžinjeringom uskraćeno pravo glasa kao ustavna kategorija.

"Tvrdim da je legitimitet proteklih lokalnih izbora bio ugrožen od trenutka kada je SO odbila da glasa o odluci povećanja broja odbornika u skladu sa brojem birača", napisao je Nika Milatoviću.

Službeni list RCG broj 4/98, dodao je, mijenjan je 17 puta, "vjerovatno zbog saglasnosti stranaka koje su imale interes za pojedince i političke lidere a ne za otvorene liste".

"Članom 3, predviđeno je da građani u opštinama biraju 30 odbornika i još po jednog na svakih pet hiljada birača. Broj odbornika utvrđuje SO posebnom odlukom najkasnije na dan raspisivanja izbora nakon obavještenja o broju birača. Ali SO Ulcinj, kritičnog dana glasanja, simulirajući nedostatak kvoruma, nije donijela novu odluku o povećanju broja odbornika“, naglasio je Nika.

Podsjetio je da se u završnom izvještaju SO Ulcinj od 09.04.2022., za izbore održane 27.03.2022., konstatuje da je bilo 20.393 birača.

"To znači da za izbore u opštini Ulcinj, treba birati 34 a ne 33 odbornika kao do sada pa je volja glasača uskraćena nedonošenjem nove odluke o broju odbornika“, piše u dopisu.

Nika je naveo da pravo glasa štite Izborne komisije i Ustavni i ostali nadležni sudovi.

U ranijem dopisu predsjedniku lokalnog parlamenta Ardijanu Mavriću na istu temu, Nika je podsjetio je da resorno ministarstvo svojevremeno ukazalo na činjenicu da je opština Ulcinj, povećanjem broja birača sa 15.000 na više od 20 hiljada, bila u obavezi da donese novu odluku o izboru 34 odbornika u odnosu na ranijih 33.

On je Mavriću predložio da SO izabere još jednog odbornika kako bi povratili legitimitet Skupštine.

"Ako nijeste to u stanju da uradite, upoznajte o svemu predsjednika države koji bi shodno svojim ovlašćenjima poništio lokalne izbore u Ulcinju i raspisao nove", zaključio je Nika.

Ocijenio je da je lokalna uprava, nedonošenjem odluke, hibridno izbacila pet hiljada birača koji bi mogli promijeniti raspored snaga u lokalnom parlamentu.

"Kako je nadležno ministarstvo tada zažmurilo, to radi i sada, zbog „šićara“. Ali taj „šićar“ im ne daju neke opštine na sjeveru gdje se zbog 20 ili 10 glasova novih birača, izborima ne nazire kraj", poručio je Nika.

Bonus video: