Marković: Jedino rješenje u Budvi su ostavke i izbori

"Nijesu građani Budve izabrali većinu koja će na ovaj način da vodi grad. Birali su izgradnju bolnice, reprezentativnog šetališta, izgradnju sportskih objekata i unaprijeđenje uslova života u svojem gradu. Makar im je to obećavano. Ne sjećam se da je neko obećao Budvanima da će se Budvom upravljati iz druge opštine. Iz Spuža. I to iz pritvorske jedinice"

3079 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Šef odborničkog kluba Demokrata u budvanskom parlamentu Marko Marković poručio je kolegama iz budvanskog DF-a da je najpoštenije da podnesu ostavke i da se raspišu izbori.

"Čini mi se da se nikad u javnosti više nije koristio termin 'izborna volja'. Za dnevno političke svrhe veoma unosan termin, smatraju pojedini politički subjekti. Zgodan je i momenat. Mandatar pokušava da sastavi Vladu koja će zaslužiti iskrenu političku podršku za sprovođenje neophodnih reformi, kako bi ovaj dio svijeta, iako geografski pripada, konačno i u onom značajnijem smislu: vrijednosnom, životnom, civilizacijskom, konačno postao dio Evrope. Za nama je period u kojem je Budva pokušala da se kroz kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. primakne tom svijetu. Veliki entuzijazam na tom putu pokazali su naši brojni sugrađani koji su prepoznali šansu i priliku da naš grad predstavimo svijetu u jednom bitno drugačijem svijetlu u odnosu na ono kako danas Budva izgleda", naveo je Marković.

On je dodao da je "nefunkcionalna administracija, gradska preduzeća koja ne izvršavaju svoje obaveze, nepostojanje kulturne politike grada, prezaposlenost isključivo po političkoj liniji i opšti pad standarda u svakoj sferi života, nešto su što građani ne vide jedino ako sa obije šake zatvore oči".

"Prije par dana stigla je i vijest da je glavni konkurent u finalu, Skoplje, pobijedilo našu Budvu u izboru za EPK 2028. Jedna ozbiljna prilika za emancipaciju i povećanje našeg međunarodnog ugleda kao grada koji postoji preko dva i po milenijuma sada je iza nas”, istakao je on.

Marković je zapitao "kako smo stigli ovdje gdje se danas nalazimo".

"Sigurno se ovo sve ne dešava zbog odbrane 'izborne volje'. Nijesu građani Budve izabrali većinu koja će na ovaj način da vodi grad. Birali su izgradnju bolnice, reprezentativnog šetališta, izgradnju sportskih objekata i unaprijeđenje uslova života u svojem gradu. Makar im je to obećavano. Ne sjećam se da je neko obećao Budvanima da će se Budvom upravljati iz druge opštine. Iz Spuža. I to iz pritvorske jedinice. I to zbog podignute optužnice za međunarodnu trgovinu drogom. Niko u kampanji nije pokušavao da zadobije povjerenje birača time što je obećao da će se plate zaposlenima isplaćivati kad to odobri Predsjednik Višeg suda u Podgorici. Ovaj mjesec su zaposleni u opštinskoj administraciji i preduzećima morali strpljivo da čekaju da se gospodin Savić vrati sa službenog puta kako bi dozvolio da se isplate lična primanja i ostale obaveze. I to koje on dozvoli. Praktično, gospodin Savić donosi ključne odluke vezane za trenutnu situaciju u Budvi i budućnost našeg grada. Ne sjećam se da je to bila izborna volja naših sugrađana. Pitanje je do kad će gospodin Savić prihvatati da to radi”, ocijenio je Marković.

Kako je dodao obzirom da je protiv predsjednija Opštine Budva podignuta optužnica za međunarodnu trgovinu drogom možda Savić odluči da više ne dozvoli niti jedan potpis Božoviću.

"Kako u toj situaciji obezbijediti funkcionisanje našeg grada i rješavanje nagomilanih problema? Možda nam ni činjenica da je Predsjednik Opštine u zatvoru pod teškom optužbom nije bila preporuka za izbor za Evropsku prijestonicu kulture? Već više od pola godine ovaj grad ne funkcioniše na onaj način kako su to gospoda koja imaju trenutno većinu u Skupštini opštine Budva obećavali. I odnosi među njima su loši. Zbog toga Budva nema potpredsjednike. Zbog toga Budvu vodi Boris Savić. Zbog toga Budva nije 'na prvom mjestu' onima koji su tako tvrdili.Poštovane kolege iz Demokratskog fronta u Budvi, velika je odgovornost na vama. Nemojte svoje lične sukobe da stavljate ispred interesa građana koji su vam u određenom trenutku povjerovali. Niste mogli da se dogovorite oko izbora potpredsjednika ni kad je gospodin Božović bio na slobodi. Parlamentarni izbori su pokazali da se povjerenje koje ste imali istopilo. Budva nije zaslužila, a ni birala da se njome upravlja iz Spuškog zatvora. Trenutno su jedino rješenje ostavke i izbori. Mnogo je poštenije. Budva je u rukama vas 18 koji sjedite u Skupštini Opštine. Nemojte to da zaboravite ni jedan trenutak”, zaključuje Marković.

Bonus video: