Ivanaj: Monstat da redizajnira logo popisa i doda prevod na albanskom jeziku

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca podsjetio da je albanski jezik u službenoj upotrebi u Crnoj Gori i da prema popisu stanovništva iz 2011. godine njim govori 32.671 građanin Crne Gore

8408 pregleda 53 reakcija 4 komentar(a)
Ivan Ivanaj, Foto: Privatna arhiva
Ivan Ivanaj, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Ivan Ivanaj traži od Uprave za statistiku Monstat da redizajnira logo i da se ispod "Popis" doda i prevod na albanskom jeziku - "Regjistrimi".

"Popis stanovništva u Crnoj Gori biće organizovan od 1. do 15. novembra. U demokratskim društvima i državama popis stanovništva je jednostavno mehanizam putem kojeg država prikuplja različite statističke podatke o stanovništvu, kao što su: nacionalna pripadnost, vjerska pripadnost, jezik, ekonomski status, stepen obrazovanja... Ali, u Crnoj Gori smo navikli da se sve politizuje, pa se očekuje da će i novembarski popis prerasti u 'rat', u kome će pobjednik biti onaj koji će u odnosu na popis iz 2011. povećati postotak iza linije koja mu odgovara. Da je počela politička kampanja uticaja na novembarski popis dokazuju i različiti vidovi marketinga putem kojih se građanima sugeriše kako da se izjasne", naveo je Ivanaj.

Dodaje da "ono što pada na oči, i što tjera na sumnju da će novembarski popis služiti da se neko podigne, a neko spusti ispod realnog procenta, je i zvanični logo MONSTAT-a (Uprava za statistiku).

"Koji postoji samo na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku, i to na dva pisma, latinici i ćirilici, ali ne i na albanskom jeziku koji je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, a kojim, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, govori 32.671 građanin Crne Gore. Takođe, albanski jezik je poseban i jedini je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori koji nema ništa zajedničko sa gore navedenim slovenskim jezicima. Zato pozivamo Monstat da poštujući Ustav Crne Gore, redizajnira (ispravi grešku) logo popisa, kojim se diskriminišu Albanci, i kroz koji se šalje jasna poruka da ovdje više nema Albanaca, da je broj Albanaca na nivou statističke greške. Veoma je lako, ispod "POPIS" dodajte i prevod na albanskom jeziku - "REGJISTRIMI". Ako ovako uđemo u proces popisa, onda će i njegovi rezultati biti u najmanju ruku diskutabilni", naveo je Ivanaj.

Bonus video: