Krapović: Nećemo dozvoliti još jednu kombinaciju, devastaciju u Budvi

Upozorio nadležne da ćute

10994 pregleda 17 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Savo Prelević
Dragan Krapović, Foto: Savo Prelević

Poslanik Demokrata, nekadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović još jednom je upozorio sve državne institucije zahtijevajući da preispitaju projekat najavljenje gradnje solitera ispred hala Jadranskog sajma u Budvi. On je najavio da će zatražiti odgovornost.

“Više puta sam se obraćao institucijama ,ali i javnosti Crne Gore povodom kontroverznog projekta pod sadašnjim nazivom “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, kažem sadašnjim nazivom jer se u ranijim fazama ovog, po mom skromnom sudu, kriminalnog projekta, nazivao prvo “Safiro Beach Resort” pa onda i “MIA Budva”, što govori da se pokušava pobjeći od ovih naziva koji asociraju na nepočinstva bivših DPS Vlada, Savjeta za privatizaciju, te opštinskih DPS vlasti Budve (OKG Budva). Naravno, razumljivo mi je da, investitori sa Djevičanskih ostrva, pokušavaju mijenjanjem naziva projekta da zbune javnost i institucije, ali gospodo, tako nešto neće proći“, naveo je Krapović.

Do sada se, kako je kazao, obraćao svim nadležnim adresama vezano za ozbiljne propuste i zloupotrebe kod realizacije ovog kontroverznog projekta.

“Tako da ću i ovoga puta nastaviti, a pošto niko od nadležnih nije za sada ništa uradio a prošlo je dovoljno vremena, došlo je vrijeme da se pokrenu postupci traženja odgovornosti, ali i da još jednom uputimo apel da institucije rade svoj posao i daju institucionalne odgovore u skladu sa zakonima Crne Gore. Zar tražimo mnogo?! Najprije, apelujem na Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma i ministarku Anu Novaković Đurović da razmisli da li je i dalje prijava gradnje za ovaj projekat na snazi. Jasno je da prijavi gradnje, shodno važećem zakonu, prethodi i uslov za istu a to je saglasnost Glavnog državnog ili gradskog arhitekte, pa skrećem pažnju nadležnima na sledeće, i to ne prvi put. Gospodo, prijava gradnje datira i predata je od 27.05.2020. godine, a saglasnost Glavnog državnog arhitekte od 18.03.2022. godine, dakle prijava gradnje je “starija” od saglasnosti GDA skoro dvije godine, što je, siguran sam, jedinstven slučaj i ozbiljna zloupotreba koja će rezultirati mogućom gradnjom ni manje ni više, nego dva solitera sa po 16. spratova na sred Slovenske plaže u Budvi. Ovo nije jedina zloupotreba kada je u pitanju urbanističko-pravni aspekat gradnje solitera sa dominantno stanovima trziste”, upozorio je Krapović i dodao:

“Saglasićete se, vrlo zakonito, zeleno i održivo, i iznad svega vrlo “potrebno“ Budvi. Da, baš nam fale ta dva mastodonta čiji su vlasnici sakriveni iza offshore računa na Djevičanskim ostrvima. Nadalje, apelujem na, VD direktora Uprave policije gospodina Terzića i posebno na Finansijsko obavještajnu jedinicu UP, koju sam obavijestio i tražio još prije godinu i po da se sa aspekta pranja novca, provjeri porijeklo novca koji se u ovaj projekat ulaže. U narednim danima uputiću urgenciju i tražiti da me kao poslanika detaljno izvijeste o nalazima i saznanjima do kojih su došli, a ako nakon godinu i po dana, i više, izostanu odgovori na postavljena pitanja i sumnje, pokrenuću pitanje odgovornosti onih koji iz nekog razloga očigledno ne žele da rade svoj posao”, istakao je Krapović.

Podsjeća da je prije godinu i po dana sam SDT-u podnio prijavu i obavještenje vezano za ovaj projekat i načine otuđenja opštinskog i državnog zemljišta, koje još uvijek nije privedeno namjeni, a na kojem i privatna lica imaju pokrenute postupke restitucije i deeskproprijacije, kao i za zloupotrebu istog koju je zaprimila specijalna tužiteljka Bošković.

“Prije pola godine sam uputio urgenciju za postupanje u ovom predmetu GST-u gospodinu Novoviću. S obzirom da do današnjeg dana nemam informaciju da li je bilo šta urađeno po prijavi, a kako je prošlo godinu i po od podnošenja iste, i šest mjeseci od urgencije koju sam uputio, sljedeće moje obraćanje biće Tužilačkom Savjetu, vezano za rad i postupanje specijalne tužiteljke Bošković kod ovog predmeta. Na kraju, već sam jednom javno apelovao na predsjednika Upravnog suda, gospodina Pešiča i postupajuću sudiju Mušović, da se konačno donese odluka po tužbi opštine Budva za poništenje nazakonite saglasnosti Glavnog državnog arhitekte koju je u tom kapacitetu donio gospodin Žižić pod brojem UP II 105-297/20 18.03.2022. godine. Ponavljam, neću dozvoliti da i ova kombinacija /devastacija prođe po principu “pojeo vuk magarca”, i dokazaćemo da su se stvari ipak promjenile u Crnoj Gori, i pored činjenice da se gore pomenute institucije i pojedinci svojski trude da dokažu suprotno“, zaključio je Krapović.

Bonus video: