Usvajanje čeka oko 50 dokumenata

Izbori održani 11. juna, a Skupština još ne funkcioniše

5902 pregleda 4 komentar(a)
još nije izabran ni predsjednik parlamenta: Sa konstitutivne sjednice 27. jula, Foto: Luka Zekovic
još nije izabran ni predsjednik parlamenta: Sa konstitutivne sjednice 27. jula, Foto: Luka Zekovic

Novom skupštinskom sazivu, koji još nije izabrao predsjednika parlamenta, od 27. jula dostavljen je jedan predlog zakona i dva izvještaja, rekli su “Vijestima” iz Skupštine.

Kazali su da je predlog zakona dostavila Vlada u tehničkom mandatu, dok su dva izvještaja dostavili organi koji imaju obavezu izvještavanja Skupštini.

Radi se o izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i izvještajima o stanju energetskog sektora Crne Gore za 2022. godinu i o aktivnostima vezanim za regulisane komunalne djelatnosti u 2022.

“Pored navedenog, dodatna 44 izvještaja koje pojedini organi, saglasno zakonu, dostavljaju Skupštini na razmatranje, odnosno upoznavanje, nalaze se u skupštinskoj proceduri na dan 15. septembar 2023. godine”, kazali su iz skupštinskog Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Dodali su da je posljednjeg dana prošlog saziva Skupštine, u skupštinskoj proceduri bilo 27 predloga zakona i jedan predlog odluke koje je podnijela Vlada.

“Skupština novoizabranu vladu obavještava o predlozima zakona i drugih akata koje je podnijela prethodna Vlada i na taj način Vladi daje mogućnost da ponovo utvrdi predloge ovih akata određujući nove predstavnike predlagača”, objasnili su.

Vanredni parlamentarni izbori održani su 11. juna, a Skupština još ne funkcioniše, jer traju politički pregovori o formiranju nove vlasti. Konstitutivna sjednica počela je 27. jula, a nastavak i izbor predsjednika parlamenta zavisi od ishoda pregovora o novoj vladi.

Već šest mjeseci nije donijet nijedan zakon, jer prvo bivši predsjednik Milo Đukanović nije potpisao set zakona koje je parlament usvojio nakon što ga je raspustio 16. marta i raspisao izbore. To je odbio da učini i novi šef države Jakov Milatović, uz obrazloženje da su istekli svi rokovi predviđeni za to.

Na čekanju je set za građane važnih zakona kao što su izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece, koje bi omogućile ponovnu aktivaciju Alimentacionog fonda i isplatu naknada.

Na čekanju je, između ostalog, i dugonajavljivani Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatonošću, tzv. “anti-mafija” zakon, izmjene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti koji omogućava isplatu obeštećenja porodicama stradalih u bombardovanju u Murinama, Predlog zakona o sudovima, izbor jednog sudije Ustavnog suda…

Bonus video: