Huter: Nadležni organi i nevladin sektor da reaguju na brutalnu zloupotrebu državnih resursa

Poslanik DPS-a je kazao da podaci ASK- o zapošljavanju dovode u pitanje sam legitimitet predsjedničkih i parlamentarnih izbora

3397 pregleda 16 komentar(a)
Huter, Foto: DPS
Huter, Foto: DPS

Najnoviji izvještaj Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) povodom partijskog zapošljavanja, uoči minulih parlamentarnih izbora i brojka od čak 8.193 sklopljenih ugovora o zasnivanju radnog odnosa, svjedoči o brutalnoj zloupotrebi i partijskoj podređenosti državnih organa i uprave, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Oskar Huter.

"Ako se na ovaj broj doda još 5.267 sklopljenih ugovora o radu uoči predsjedničkih izbora ove godine, dolazimo do frapantnog podatka od 13.500 ugovora u državnoj upravi", rekao je Huter.

Ovi podaci, smatra on, dovode u pitanje i sam legitimitet predsjedničkih i parlamentarnih izbora, jer je, kako kaže, "očigledno" da su državni resursi zloupotrijebljeni od strane partija vlasti, "kako bi na pomenutim izborima njihovi kandidati i liste profitirale".

"Izvještaj Agencije za sprječavanje korupcije predstavlja tipičan primjer do koje mjere se, prebukiranjem i neracionalnim zapošljavanjima partijskog kadra, devastira naš državni sistem. Podśećamo na najsvježiji podatak o partijskom zapošljavanju u Pošti Crne Gore, u koju je ugurano čak 130 nepotrebno zaposlenih. Da slika nije ništa bolja ni u drugim državnim preduzećima svjedočimo već gotovo tri godine, pa je samo za to vrijeme od 30. avgusta do danas u Rudniku uglja zaposleno više od 400 radnika, dok smo o EPCG i CEDIS-u svakodnevno slušali o frapantnim brojevima bespotrebno zaposlenih rođaka, kumova, prijatelja trenutnih vlastodržaca", naveo je Huter.

On je ocijenio da ovakvo "besprizorno" postupanje prijeti da u potpunosti "satre" državni aparat, kompletnu državnu upravu, lokalnu samoupravu i državne firme.

"Sve ovo je za rubriku “vjerovali ili ne”, ali očigledno novoj političkoj postavi u Crnoj Gori koja je došla na talasu “oslobođenja”, kako oni vole to da kažu, ništa ovo nije sporno jer na taj način sebi kupuju opstanak na političkoj sceni", rekao je Huter.

Pozvao je nadležne organe i nevladin sektor, da reaguju na, kako kaže, dokazanu zloupotrebu državnih resursa.

"Zloupotreba će nauditi radu ustanova i preduzeća koje "oslobodioci" iskorišćavaju za svoju partijsku promociju", zaključio je Huter.

Bonus video: