Kovač potpisuje ugovor o gradnji Palate pravde

Vlada prihvatila memorandum na osnovu koga će se obezbjeđivati novac za reformu pravosuđa

23661 pregleda 26 reakcija 13 komentar(a)
Ministar danas kreće u projekat o kome se odavno govori: Kovač, Foto: Luka Zekovic
Ministar danas kreće u projekat o kome se odavno govori: Kovač, Foto: Luka Zekovic

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) pomagaće Crnoj Gori u reformi pravosuđa, u dijelu unapređenja informacionog sistema i “izgradnju kompleksa pravosuđa” u Podgorici.

To proizilazi iz Memoranduma na koji je Vlada juče dala saglasnost na elektronskoj sjednici, kako bi ministar pravde Marko Kovač sa UNOPS potpisao taj dokument. To je predviđeno za danas, čime memorandum počinje da važi.

Na osnovu tog dokumenta radiće se predlozi projekata preko kojih bi se obezbijedio novac iz fondova Evropske Unije za unapređenje informacionog sistema i stvaranje uslova za efikasniji rad pravosuđa, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kompleks pravosuđa u Podgorici je u stvari dugo najavljivana i očekivana palata pravde u koju će biti smješteni svi sudovi i tužilaštva u Glavnom gradu, saznaju “Vijesti”.

U dokumentu, koji je objavljen, navodi se da je strateško opredjeljenje Vlade i resornog Ministarstva između ostalog unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture i informacionih sistema u pravosuđu Crne Gore.

“Takođe, ova strateška opredjeljenja uključuju i izgradnju Kompleksa pravosuđa u glavnom gradu Crne Gore”, navodi se.

UNOPS je, kako se objašnjava, pomoćni organ Ujedinjenih nacija, koji je Generalna skupština osnovala u septembru 1994. godine, sa ciljem da bude centralni resurs UN-a u oblasti nabavki, upravljanja ugovorima i drugim aktivnostima za razvoj kapaciteta.

“Ova institucija kroz svoj strateški okvir za period 2022-2025. godine naročito naglašava predanost proširenju implementacionih kapaciteta zemalja u razvoju. Svrha ovog Memoranduma je promovisanje saradnje i najboljih praksi u oblastima vezanim za unapređenje i jačanje pravosudnog sistema u bezbjednosnom i infrastrukturnom smislu, uključujući izgradnju Kompleksa pravosuđa u Podgorici i modernizaciju informaciono-komunikacione infrastrukture i pratećih sistema”, piše u informaciji Vlade.

Memorandumom je predviđeno da Ministarstvo pravde i Kancelarija UN sarađuju na “analizi mogućnosti finansiranja i uvođenja optimalnog modela implementacije u navedenim oblastima”.

“Na taj način, zadatak UNOPS-a je da pruži ekspertsku, tehničku i drugu podršku u ovim oblastima, dok je na Ministarstvu pravde da obezbijedi saradnju sa relevantnim nacionalnim i lokalnim partnerima i korisnicima”, objašnjava se.

“Vijestima” je neformalno rečeno da pravosudni informacioni sistem otežano funkcioniše od sajber napada, jer je povezan sa sistemom Ministarstva pravde - koji je između ostalog bio meta.

Bonus video: