Živković: Popis odložiti za vrijeme kada će biti stabilne političke okolnosti, nisu obezbijeđeni ni tehnički uslovi

Poručio je da DPS zastupa stav da popis treba održati ali iz adekvatnu pripremu i adekvatan monitoring

20037 pregleda 96 reakcija 96 komentar(a)
Živković, Foto: Željka Vučinić
Živković, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 27.09.2023. 13:24h

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Žvković rekao je da Crna Gora ne može obezbijediti regularno sprovođenje popisa kao najvažnijeg državnog posla.

On je na konferenciji za medije rekao da je jasan stav DPS da popis treba odložiti za vrijeme kada će biti stabilne političke okolnosti.

Istakao je da pozivaju Evropsku komisiju (EK) i Eurostat da se hitno ukljuce u proces monitoringa popisa.

Živković je poručio da da ni u tehničkom smislu nijesu obezbijeđeni uslovi za održavanje popisa.

Poručio je da DPS zastupa stav da popis treba održati ali iz adekvatnu pripremu i adekvatan monitoring.

Skupština Crne Gore je 12. decembra 2022. godine donijela Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova za ovu godinu, uprkos evropskim standardima da se on ne održava u izbornoj godini (u 2023. su bili predsjednički i parlamentrani izbori).

Vlada u tehničkom mandatu će, na osnovu Uredbe koju je donijela početkom godine na osnovu Zakona o popisu, organizovati izjašnjavanje od 1. do 15. novembra. Prema budžetu za ovu godinu, on će koštati 4,7 miliona eura.

On je istakao da popis podrazumijeva kontrolu relevantnih međunarodnih institucija, kao što je bio 2003. i 2011. godine, te će se službenim putem obratiti EK i EUROSTATU da isprate proces u Crnoj Gori.

“Ko god misli da se na brzinu u roku od mjesec dana može pripremiti popis na ovaj način, da se mogu stvoriti pretpostavke da svi imaju potpuno povjerenje u ovaj proces, taj je u ozbiljnoj zabludi”, rekao je Živković.

On je istakao da popis podrazumijeva i kontolu na unutrašnjem planu od političkih subjekata i civilnog sektora, te podsjetio da je 2003. i 2011. postojala puna kontrola od opozicionih političkih partija, da je postojao džentlmenski dogovor između vlasti i opozicije kada je DPS vršila vlast, da opozicija kontroliše proces u obimu koliko su to tražili i koliko su željeli, u dijelu kontrole procesa koja se odnosi na broj popisivača, kontrolora, i proces kontrole u samom MONSTAT-u.

“Da bi imali potpuno povjerenje u ovaj proces bez kontrole međunarodnog faktora, bez kontrole od političkih subjekata i nevladinog sektora, ne može se sprovesti popis u kome će svi političko-društveni akteri imati potpuno povjerenje u ovaj proces”, rekao je Živković.

Govoreći o tome da nema pretpostavki ni u tehničkom smislu za održavanje popisa, Živković je rekao da nisu utvrđene granice između Podgorice, Tuzi i Zete, te da je pitanje kako će se granice verifikovati u procesu popisa.

“Čuli smo i različite prigovore od albanske i bošnjačke zajednice da bi popis trebalo odgoditi, jer nisu pripremljene sve aktivnosti za održavanje popisa u skladu sa zakonskim procedurama. Ključno je da nisu pripremljena ni uputstva za popisivače ni metodologija za pripremu organizacije i sprovođenje popisa”, kazao je Živković.

Istakao je da sve to govori da neko ima namjeru “da na silu zbrza proces najodgovornijeg i najvažnijeg državnog posla” i da na bazi toga donese određene zaključke i da se , po “principu švedskog stola”, posluži nekim podacima u koje veći dio Crne Gore neće imati apsolutno nikakvo povjerenje.

Odgovarajući na pitanje da li se zahtjev DPS-a za odgađanje popisa mjesec dana prije njegovog održavanja može posmatrati više kao opstrukcija nego kao konstruktivna kritika, Živković je rekao da nema nikakve opstrukcije tog procesa, već konstruktivnosti da se dođe do potpunog konsenzusa o ovom pitanju.

Istakao je da popis treba održati ali u drugačijem ambijentu, kroz kvalitetnu pripremu i kvalitetan monitoring.

U svjetlu činjenice da su predsjednici opština predsjednici popisnih komisija, Živković je pitao kako će biti organizovan popis u Budvi ako je predsjednik opštine u pritivoru, u Andrijevici i Zeti gdje je politička kriza.

Komentarišući izjavu predsjednika države Jakova Milatovića da je neprihvatljivo da bilo koja partija bude isključen iz Vlade ako je dobio određeno povjerenje građana na izborima, Živković je rekao da vjeruje da je Milatović mislio na DPS:

“Ne bi trebalo da (DPS) bude isključena iz procesa formiranja vlasti, jer smo ostvarili izborni rezultat od jedne četvrtine biračkog tijela”.

Bonus video: