Balkanski lideri sa Hanom o integracijama u Draču

Domaćin sastanka biće albanski premijer Edi Rama, a učešće su juče potvrdili srpski i makedonski premijeri Ana Brnabić i Zoran Zaev
63 pregleda 0 komentar(a)
Samit Jadranske povelje, Foto: Filip Roganović
Samit Jadranske povelje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.08.2017. 16:59h

Premijer Duško Marković trebalo bi da učestvuje na neformalnom sastanku predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji će u subotu biti održan u albanskom gradu Drač. Na sastanku premijera biće održano nekoliko radnih sesija o temama povezanim sa regionalnom saradnjom i jačanjem integracionih procesa na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi, u Drač će doći i evropski komesar za proširenje i susjedsku saradnju Johanes Han i potpredsednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Spiril Miler.

Han je posljednji put bio u Crnoj Gori 9. juna.

Domaćin sastanka biće albanski premijer Edi Rama, a učešće su juče potvrdili srpski i makedonski premijeri Ana Brnabić i Zoran Zaev.

Posljednji sastanak predsjednika država ili vlada Zapadnog Balkana održan je 2. avgusta u Podgorici.

Marković je tada bio domaćin sastanka Jadranske povelje, gdje je specijalni gost bio američki potpredsjednik Majk Pens.

Marković je kazao da samit predstavlja prigodan forum za okupljanje i za razmatranje zajedničke saradnje zemalja regiona.

Ocijenio je da “sve zemlje regiona pružaju doprinos miru i bezbjednosti” i dodao da su izazovi 21. vijeka zajednički i da na njih “nema jednostavnih odgovora”.

Učešće na neformalnom samitu u Draču biće ujedno i druga posjeta Markovića Albaniji od kako je krajem novembra došao na čelo Vlade.

On je 11. decembra u Skadru imao neformalni sastanak sa premijerom Kosova Isom Mustafom. Tema tog sastanka bila je demarkacija sa Crnom Gorom.

Bonus video: