Atanasije otklonio dileme: Dan Pljevalja se mijenja zbog "bezbožbog komunističkog nasljeđa"

Vladika mileševske eparhije naveo da će glasanjem za novi Dan opštine koji bi se praznovao 27. oktobra, na praznik Svete Petke, odbornici podići ruke za "oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasleđa, oličenog u dosadašnjem Danu opštine"

16323 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Atanasije u društvu predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, Foto: Goran Malidžan
Atanasije u društvu predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, Foto: Goran Malidžan

Vladika Mileševske eparhije Atanasije pozvao je odbornike Skupštine opštine Pljevlja da podrže izmjene Statuta Opštine Pljevlja i proglase 27. oktobar, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka danom opštine.

Za sjutra je zakazana sjednica Skupštine opštine Pljevlja na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti vezana za donošenje odluke o promjeni Statuta Opštine, kako bi se 27. oktobar, dan kada se praznuje Sveta Petka, ustanovio kao novi dan opštine.

"Kao vaš molitvenik pred živim Bogom, pozivam sve vas, narodne odbornike, da svojim glasom podržite da se Sveta Petka i zvanično proglasi za Dan opštine. Glasajući za istinski i istorijski utemeljen Dan opštine, glasaćete za slobodu, jer su Pljevlja, nimalo slučajno, baš na dan kada se praznuje Sveta Petka, dva puta oslobađana od ropstva, i to 1912. od turskog i 1918. od austrijskog. Vaši slavni preci su u znak sjećanja na ovaj sveti dan, dan kada je Pljevlja obasjalo zlatno sunce slobode, sagradili spomen-hram posvećen upravo Svetoj Petki. I vama je danas data od Boga prilika da se svojim glasom ugradite u vječnost. Iskoriste tu priliku”, navodi se u saopštenju vladike Atanasija.

Ističe da će glasanjem za novi Dan opštine koji bi se praznovao 27. oktobra, na praznik Svete Petke, odbornici podići ruke za "oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasleđa, oličenog u dosadašnjem Danu opštine".

"Glas za pomenutu odluku donosi slavljenje svega onoga što je oličeno u djelu i liku Svete Petke. U tome bi se vidjela jednakost svih ljudi pred Bogom, nasuprot marksističkoj deklarativnoj socijalnoj jednakosti, koja kulminira u stvaranju bezličnog proleterijata. Slavimo slobodu i život, a prije svega i iznad svega onoga koji nam je darovao i slobodu i život, a nasuprot uravnilovci i jednoumlju jednopartijskog sistema. Slavimo mudrost oslikanu životom Svete Petke, a slaveći mudrost, slavimo Boga, a sa Bogom nam je budućnost”, naveo je vladika Mileševske eparhije Atanasije.

Bonus video: