Vučinić: Region mora raditi zajedno na promociji evroatlantskih vrijednosti

"Hibridne prijetnje, poput sajber napada, dezinformacija i napada na kritičnu infrastrukturu, pokušavaju da prikažu nezainteresovanost EU i NATO-a za region pomažući tako trećim stranama upliv i stvarajući rizik na duže staze", rekao je Vučinić

6377 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Ivan Lončar
Foto: Ivan Lončar

Ne postoji dio svijeta koji nije indirektno pogođen ratom u Ukrajini, pa ni Crna Gora, koja se solidariše sa tom zemljom i njenim narodom i nastaviće da pruža humanitarnu, vojnu i nevojnu pomoć Ukrajini, kazao je ambasador Crne Gore u EU Vladimir Vučinić.

To je Vučinić rekao tokom onlina predavanja koje je održao učesnicima 16. Regionalnog evroatlantskog kampa, REACT, kojeg na Žabljaku organizuje NVO "ALFA centar".

Prema riječima Vučinića, kako se navodi u saopštenju za javnost, hibridne prijetnje, poput sajber napada, dezinformacija i napada na kritičnu infrastrukturu, pokušavaju da prikažu nezainteresovanost EU i NATO-a za region pomažući tako trećim stranama upliv i stvarajući rizik na duže staze.

Vladimir Vučinić
foto: Ivan Lončar

Država na takve napade, prema riječima Vučinića, teško može sama da odgovori i zbog toga je bitno da država bude dio sistema kolektivne bezbjednosti i dobije adekvatnu podršku partnera. Istakao je, kako se navodi u saopštenju, da je Crna Gora u okviru NATO-a pokrenula stavljanje fokusa na Zapadni Balkan, što je dalo podstrek prodemokratskim snagama na njihovom evropskom putu. Region mora raditi zajedno i koristiti različite inicijative kako bi promovisao evroatlantske vrijednosti, poručio je ambasador Crne Gore u EU.

Najbolji način da se država kvalitetno suprostavi dezinformacijama, kazao je Vučinić, je profesionalizacija medija i poštovanje etičkih kodeksa, sa jedne strane, kao i medijska pismenost, sa druge.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, kazao je da je zemlja iz koje dolazi sebi kao vrhovni cilj postavila članstvo u EU i da su bili spremni, zarad tog cilja, odložiti sve ostale.

Veselko Grubišić
foto: Ivan Lončar

Preporučio je da svi koji žele da uđu u EU moraju da shvate koja je to percepcija njegovog naroda i da onda rade na toj percepciji. Govorio je o iskustvima Hrvatske, ali i o benefitima koje su dobili ulaskom u EU.

Karmen Romero iz NATO Odsjeka za javnu diplomatiju (PDD) se učesnicima REACT foruma obratila video porukom. Ona je predstavila odluke koje su NATO lideri donijeli na nedavno održanom samitu u Vilnusu kako bi ojačali zajedničku odbranu i dalju podršku Ukrajini.

Karmen Romero
foto: Ivan Lončar

Kazala je, kako se navodi u saopštenju, da je ključ za bezbjednost svih stabilnost u regionu i da će NATO nastaviti da podržava svoje saveznike i partnere koji promovišu mir i bezbjednost u svijetu.

Na ovogodišnjem REACT-u, koji će trajati do 30. septembra, učestvuje 50 mladih iz zemalja regiona, a tokom tri dana, biće organizovano deset predavanja i pet panel diskusija koje će držati 20 eminentnih predavača.

Bonus video: