Odbornici SO Pljevlja promijenili dan opštine: I tri odbornika Demokrata glasala "za"

Protiv su bili odbornici DPS-a, Bošnjačke stranke i odbornik GP URA, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu. Da bi izmjene stupile na snagu saglasnost mora dati Vlada

35233 pregleda 105 reakcija 105 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.09.2023. 17:02h

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja podržali su sa 19 glasova izmjene Statuta kojima se mijenja dan opštine.

Dan opštine do sada se proslavljao 20. novembra, a izmjenama je predviđeno da od sada to bude 27. oktobra, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka.

Izmjene su podržali odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, jedini odbornik SNP-a i tri odbornika Demokrata.

Jedan odbornik Demokrata, Milojica Tešović, je bio uzdržan.

Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS) i odbornik URE, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu.

Prethodno su tražili da se odluka odloži i raspise referendum na kojem bi se građani izjasnili.

Predlog Nacrta juče nije prošao Odbor za statut i propise.

Da bi izmjene stupile saglasnost mora da ti Vlada Crne Gore.

Prije usvajanja vodila se duga rasprava tokom koje su razmjenjivani argumenti za i protiv odluke o promjeni sadašnjeg Dana pštine 20. novembra koji se godinama proslavljao u Pljevljima.

Obrazlažući svoj predlog da se 27. oktobar kada slavi kao Dan opštine Pljevlja predsjednik Opštine Dario Vraneš je kazao da se radi o najznačajnijem, istorijski najutemeljenijem i najslavnijem danu za sve građane Pljevalja bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku ili drugu pripadnost.

“Na taj dan Pljevlja su dva puta oslobođena od okupatora, 1912. od viševjekovnog turskog ropstva, a 1918. od austrougarskog okupatora. Bez namjere da smanjujem značaj bilo čije žrtve ili bilo kog drugog datuma, 27. oktobar je najznačajniji i najsvjetliji dan u našoj opštini, dan kada je sunce slobode obasjalo sve Pljevljake. Tako nam kažu i istorijski podaci i živo pamćenje naših sugrađana. Danas se donosi istorijska odluka za naš narod i naš grad. Mi smo danas pred sudom naših potomaka, i predaka koji su slavno dali naše živote da bi mi danas življeli u slobodi”, rekao je Vraneš.

Odbornik DPS-a Rajko Kovačević tražio je od Vraneša da povuče odluku i da se "odupre svojim mentorima" za koje je rekao da vode agresivnu klerikalizaciju pljevaljske sredine.

“Ti vaši mentori ne žive u Pljevljima i baš ih briga za posljedice takvog činjenja. Produbljivanje podjela i stvaranje sve veće distance među ljudima. Crna Gora je sekularna država i pokažite minimum integriteta ličnog i političkog i ne dozvolite da budete izvođač radova pogubnih agendi koje su dovodile do ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Objasnite vašim mlađim kolegama gdje su Srbi iz Hrvatske, Kosova, Bosne, koji su hranjeni ovakvim agendama. Ne potirite i ne negirajte antifašizam kao najveću civilizacijsku tekovinu i nevrijeđajte naše pretke, koji su svoje živote dali da bi svoju zemlju oslobodili od najvećeg zla u istoriji čovječanstva, fašizma. Kome želite da se dopadnete i zašto ovo radite Pljevljima i Crnoj Gori. Time što ponižavate i ignorišete datume naše antifašističke istorije”, rekao je bivši gradonačelnik Pljevalja.

Kovačević kaže da je Dan Svete Petke veliki crkveni praznik i da on nema nikakve veze sa bilo kakvim oslobađanjem Pljevalja.

“Navedite mi bitke i borce koji su tog dana u tim borbama o kojim vi govorite. Ovaj dio obrazloženja ste u međuvremenu izmislili da bi inicijativa bila prihvatljivija koalicionim partnerima. Jedina je istina da vi želite da crkvu spojite sa državom”, rekao je Kovačević.

Odbornik Demokrata koji nije podržao odluku, Milojica Tešović, kazao je da je 27. oktobar značajan za Pljevlja i da je za svako poštovanje, ali mu je zasmetalo što je i 20. novembar izbrisan.

"Mislim da je i jedan i drugi dan trebalo da se uvrsti u Statut kao što je to urađeno u Nikšiću. Ovo je važno pitanje i ne može se riješiti jednostranim predlogom bez dogovora i većom saglasnošću političkih partija… Ovakva odluka nas još više dijeli”, rekao je Tešović.

Odbornik Pokreta Evropa sad Miomir Drobnjak kazao je da u istotiji Pljevalja ima mnogo datuma koji zavređuju da budu obilježavani i proslavljani, ali smatra da je o danu opštine trebalo da se izjasne građani na referendumu.

On je pozvao predsjendika opštine da povuče predlog.

“Nama u Evropi sad biće prihvatljiva svaka odluka građana bez obzira kako bi mi glasali”, rekao je Drobnjak.

Odbornik GP URA Vojinović kazao je aktuelni Dan opštine 20. novembar nesumnjivo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Pljevalja, kada je ovaj grad oslobođen od fašističke okupatorske u Drugom svjetskom ratu, a da poistovjećivanje Dana opštine Pljevlja sa pravoslavnim vjerskim praznikom Sveta Petka nešto što ne doprinosi pomirenju, multietničkom i multivjerskom skladu i narušava Ustavno uređenje Crne Gore kao sekularne države.

Odbornik Nove i istoričar Slobodan Radović kazao je da se 20. novembra 1944. godine nije desio nijedan događaj ili bitka i da to nije datum kada je partizanski pokret protjerao Njemce iz Pljevalja. Kazao je i da su se Njemci iz Pljevalja povukli u septembru 1944. godine.

“Od koga su partizani 20. novembra 1944. godine oslobodili Pljevlja. Vi njegujete sjećanja na 20. novembar 1943. kada je konstituisano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog odlobođenja Sandžaka. Dvadeset sedmog oktobra su postojali konkretni istorijski događaji i nemojte da plašite da će se ugroziti multietnički sklad”, poručio je Radović kolegama iz DPS-a.

Odbornik DPS Haris Alavać kazao je da da Dan opštine treba da bude dan koji spaja, a ne razdvaja.

„Nemojte da donosimo odluke koje će nas dijeliti“, rekao je Alavać.

Istog je mišljenja bila i odbornica BS Amra Kečević, koja je kazala da je 20. novembar bio dan koji simbolizuje zajedništvo u Pljevljima.

Odbornik Nove Božidar Jelovac je kazao da u statutu nigdje ne piše da će dan opštine biti dan Svete Petke.

„Mi hoćemo da vratimo duh pomirenja koji su donijeli hrabri borci i vojnici kralja Petra I Karađorđevića u Pljelvja 27. oktobra 1912. progoneći turskog okupatora. Hoćemo i da vratimo taj duh koji nosi sama svetiteljka Petka a koji su donijeli hrabri vojnici kralja Aleksandra Karađorđevića 1918. godine kada su došli na poziv našeg prote Sava Vukojičića iz Prijepolja i zaveli red u Pljevljima. Upravo najviše su bili ugroženi pripadnici muslimanskog i Bošnjačkog naroda od raznih bandi i pljačkaroša. Nažalost majstori iz DPS-a i drugih partija pokušavaju opet da podijele narod u Pljevljima i kažu da je 20. novembar dan zajedništva. Dvadeseti novembar 1944. godine je bio najkrvaviji dan bratoubilaštva, Poslije 20. novembra 1944. u Pljelvjima su rušene džamije, crkve i manastir Svete petke, hapšeni i zatvarani sveštenici. U Pljevljima su poslije tog datuma ostale masovne grobnice koje ni danas nisu otkopane. Vraćanjem 27. oktobra mi vraćamo istinski i pravi duh Pljvalja, branimo na najbolji mogući način i državu Crnu Goru i dostojanstvo svakog čestitog građanina Crne Gore. Nemamo potrebu da žalimo za 20. novembrom“, rekao je Jelovac.

Odbornik DPS-a Haris Alavać kazao je da se nakon izlaganja Jelovca vidi da se radi o brisanju 20. novembra 1944. godine.

„Kome to nije jasno i ko glasa njemu na čast“, rekao je Alavać.

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica kazao je da mu ni 27. oktobar nije mrzak kao dan opštine, ali da smatra da je činjenica da su Pljevlja oslobođena i 20. novembra i 27. oktobra.

„Ima argumente i jedna i druga strana za svoju priču".

On je kazao da će po prvi put javnost Crne Gore vidjeti stav Demokrata kada je u pitanju antifašizam.

„Komunizam i antifašizam nisu iste stvari i nadam se da ćemo biti konstruktivni i ovo pitanje odložiti za neko bolje vrijeme. Imamo mnogo ozbiljnijih problema“, rekao je Ječmenica.

Nakon što je usvojena odluka o promjeni dana opštine odbornik Nove Božidar Jelovac tražio je pauzu a odbornike pozvao da posjete crkvu Svete Petke, što su mnogi i uradili.

Bonus video: