Ćambeti: Italijani podržavaju pristupanje Crne Gore u EU

Delegacija Zajednice opština Crne Gore u posjeti italijanskoj regiji Veneto

1595 pregleda 0 komentar(a)
Delegacija Zajednice opština Crne Gore u posjeti italijanskoj regiji Veneto, Foto: Opština Tivat
Delegacija Zajednice opština Crne Gore u posjeti italijanskoj regiji Veneto, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović dio je delegacije Zajednice opština Crne Gore koja je boravila u višednevnoj radnoj posjeti Regionu Veneto (Italija), na poziv predsjednika Skupštine Regiona Veneto Roberta Ćambetija.

Delegaciju su pored prvog čovjeka Tivta činili i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović i sekretar Odbora za EU integracije Zajednice opština. Darko Mrvaljević.

"Delegacija je imala priliku da se upozna sa načinom rada administracije Regiona Veneto, sa naglaskom na odnose sa institucijama Evropske unije. Tokom radne posjete, Roberto Ćambeti upriličio je prijem za članove delegacije. Tom prilikom on je istakao značaj direktne saradnje lokalnih vlasti u Crnoj Gori sa kolegama iz EU", saopšteno je juče tim povodom iz kabineta gradonačelnika Tivta.

Delegacija CG
foto: Opština Tivat

Predsjendik Skupštine Regiona Veneto je naglasio da podržavaju put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU, i da je u tom kontekstu važno sagledati šanse i mogućnosti koje taj proces pruža opštinama, ali i budućim obavezama u realizaciji evropskih javnih politika u lokalnim zajednicama.

Posebno je naglasio značaj institucionalne saradnje koja se realizuje kroz Zajednički savjetodavni odbor Komiteta regiona EU i Zajednice opština Crne Gore, gdje se redovno razmjenjuju iskustva u različitim oblastima. Region Veneto je zainteresovan da i dalje pruža podršku opštinama u Crnoj Gori kako bi izgrađivale svoje kapacitete za implementaciju evropskih vrijednosti i standarda.

Predsjednici crnogorskih opština su istakli zadovoljstvo radnom posjetom i prilikom da se direktno upoznaju sa značajnim razvojnim inicijativama i projektima Regiona Veneto.

Komnenović je iskoristio priliku da sa Ćambetijem razgovara o uspostavljanju unutrašnjeg pomorskog linijskog prevoza u Boki Kotorskoj, ali i o mogućnostima pružanja podrške ovom projektu kroz EU fondove. Za gostujuću delegaciju od posebnog značaja bilo je predstavljanje rada Regiona Veneto u implementaciji EU fondova u oblastima regionalnog i lokalnog razvoja, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Delegacija CG
foto: Opština Tivat

"Ističući nepodijeljenu posvećenost lokalnih vlasti u Crnoj Gori da se proces EU integracija ubrza, te da što prije budu u mogućnosti da koriste sve razvojne fondove koje su na raspolaganju opštinama u zemljama članicama, dogovoreno je da sledeća sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora bude održana u Kolašinu. U domenu konkretne saradnje, razgovarano je o aktuelnim EU fondovima u kojima mogu sarađivati opštine iz Crne Gore i Region Veneto. Na kraju posjete, zajednički je konstatovano da se proevropski put Crne Gore mora održati kredibilnim i stabilnim, te da se mora povećati aktivno učešće opština u tom procesu, uz podršku lokalnih i regionalnih vlasti iz EU. Prepoznati potencijali saradnje između Regiona Veneto i opština u Crnoj Gori jesu primjer dobre prakse u razmjeni znanja, vještina i iskustava između lokalnih administracija", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Tivat.

Bonus video: