SD poručio opoziciji: Vi ste za ostavke, mi imamo posao oko dobre reforme

Zbog svega toga, u SD-u smatraju da, oni koji očigledno ne mogu da sakriju svoje političke frustracije zbog postignutih rezultata u ovoj oblasti, izbjegavaju da pomenu da su zahvaljujući setu obrazovnih zakona nedavno usvojenim u Skupštini stvoreni predslovi za sticanje kvalitetnijeg znanja u obrazovnim institucijama
13 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 24.08.2017. 15:03h

Socijaldemokrate Crne Gore izražavaju žaljenje zbog očigledne frustracije koju skupina, oličena u DF-u, SDP-u i URA svojom poslednjom reakcijom pokazuje u odnosu na nesporene rezultate koji su za samo pola godine postignuti u oblasti obrazovanja, navode u Socijaldemokratama Crne Gore (SD).

"Retrogradne političke strukture, oličene u političkim fosilima sa jedne, ali i mlađani kadrovima koje je „ponijelo odijelo” sa druge strane, nijesu ni svjesne da blijedim I nevještim napadom na potpredsjednika SD-a i ministra prosvjete, njemu lično i partiji kojoj pripada čine najveći mogući politički kompliment. Ovoj političkoj bolumenti smeta što je ministar Šehović u prvoj polovini mandata započeo hrabru, odgovornu, uspješnu i cjelovitu reformu kompletnog obrazovnog sistema Crne Gore, koju je aktuelna Vlada ocijenila svojim najvećim reformskim iskorakom, i jednim od stubova razvoja crnogorskog društva", kazali su u SD-u.

Zbog svega toga, u SD-u smatraju da, oni koji očigledno ne mogu da sakriju svoje političke frustracije zbog postignutih rezultata u ovoj oblasti, izbjegavaju da pomenu da su zahvaljujući setu obrazovnih zakona nedavno usvojenim u Skupštini stvoreni predslovi za sticanje kvalitetnijeg znanja u obrazovnim institucijama.

"Izgleda da ne mogu prežaliti što su uvedene besplatne osnovne i master studije na državnom univerzitetu za preko 3500 studenata, što je reformisan model studiranja i model finansiranja, što će biti povećana budžetska izdvajanja ali i odgovornost Univerziteta Crne Gore, što se po prvi put u našoj državi formira poseban fond iz kojeg će se nagrađivati naši najbolji učenici, studenti i nastavnici, što su naša djeca rasterećena nepotrebnog sadržaja, što se smanjuje broj učenika u odjeljenjima, što smo uspješno završenili kapanju za afirmaciju srednjeg stručnog obrazovanja, što će po prvi put nakon više od jedne decenije zaživjeti koncept dualnog obrazovanja, što je nakon dugo vremena putem stipendija za deficitarne kvalifikacije konačno na konkretan način usklađuje ponuda i tražnja radne snage, što su naša djeca u vrtićima dobila besplatnu mogućnost za izučavanje engleskog jezika, što smo stvorili osnovu za sprečavanje zloupotrebe djece u vrtićima putem izbjegavanja licenciranja, i mnoge druge suštinske obrazovne iskorake", navodi se u SD-u.

U ovoj partiji napominju da "hajke" oko kurikuluma za jedan nastavni predmet, neće dozvoliti da ona baci sjenku na cjelokupnu reformu koja se uspješno sprovodi.

"Svakako da mora postojati odgovornost svih karika u sistemu obrazovanja, na čemu od početka mandata insistira ministar Šehović. Tako će biti i u ovom slučaju, ali tek nakon što resorno ministarstvo i Zavod za školstvo prikupe sve relevantne činjenice. Do tada je diskusija izlišna, posebno sa rušiteljima države i negatorima svega dobrog, kao njihovim koalicionim partnerima, koji će uskoro proslaviti godišnjicu nerada za koji su inače dobro plaćeni. Što se ostavki tiče, pametnije bi bilo da oni, zajedno sa svojim liderima, polože račune svojim biračima za nesposobnost i politički fijasko koji iz izbora u izbore ponavljaju, i pokažu odgovornost pred sve manjim brojem građana koji sui ih birali. Pomenutoj gospodi na kraju poručujemo da umjesto bojkota Parlamenta, razmisle da za promjenu počnu da bojkotuju sami sebe, jer bi moguće na taj način dali doprinos političkim promjenama u opoziciju koje su ovom društvu potrebne", kazali su u SD-u.

Bonus video: