URA: Vjerske praznike ne nametati kao opštinske, partije koje tvrde da su građanske podlegle pritisku

"Umjesto da naše društvo iskorači i svoju energiju usmjeri na rješavanje brojnih problema, nažalost, neke partije u maniru bivšeg režima ovakvim svojim djelovanjem pokušavaju da ponovo produkuju podijele u našem društvu", navodi URA

10521 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Građanski pokret URA poručio je da se vjerski praznici u građanskom društvu i sekularnoj državi kao što je Crna Gora ne smiju nametati kao opštinski praznici.

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja podržali su sa 19 glasova izmjene Statuta kojima se mijenja datum obilježavanja Dana opštine, koji se do sada proslavljao 20. novembra. Izmjenama je predviđeno da od sada to bude 27. oktobra, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka.

Izmjene su podržali odbornici NSD-a, DNP-a, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene, jedini odbornik SNP-a i tri odbornika Demokrata. Odbornik Demokrata Milojica Tešović je bio uzdržan. Protiv su bili odbornici DPS-a, Bošnjačke stranke i odbornik GP URA, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu. Prethodno su tražili da se odluka odloži i raspise referendum na kojem bi se građani izjasnili.

Predlog Nacrta juče nije prošao Odbor za statut i propise. Da bi izmjene stupile saglasnost mora da ti Vlada Crne Gore.

"Današnjom odlukom Skupštine opštine Pljevlja, kojom se predviđa da Dan opštine bude 27. oktobar, kao dan oslobođenja Pljevalja u Prvom balkanskom i Prvom svjetskom ratu, ali i kao dan vjerskog pravoslavnog praznika Sveta Petka, što inicijatori te ideje ni u jednom trenutku i ne kriju, napravljen je svojevrsan presedan kojim se narušava multivjerski i multietnički sklad Pljevalja i Crne Gore kao i Ustavno uređenje naše države kao sekularne. Smatramo da se donošenje ovakve odluke, gdje se ne uvažavaju stavovi i osjećaji svih građana Pljevalja, a čak ni određenog broja partnera u vlasti, ne doprinosi pomirenju, niti očuvanju tekovina antifašizma", saopštila je URA.

Kazali su da su iznenađeni što su predlog podržali i oni koji "kako tvrde, baštine građanske vrijednosti".

"Od inicijatora ideje, koalicije Za budućnost Pljevalja, moramo priznati da nijesmo iznenađeni na donošenju ovakve odluke, ali iznenađuje nas da su neke druge partije, koje, kako tvrde, baštine građanske vrijednosti, podlegle pritisku i dozvolile da se ponovo u fokus javnosti vrate teme koje podstiču vjerske i nacionalne tenzije. Umjesto da naše društvo iskorači i svoju energiju usmjeri na rješavanje brojnih problema, nažalost, neke partije u maniru bivšeg režima ovakvim svojim djelovanjem pokušavaju da ponovo produkuju podijele u našem društvu", dodaje URA.

Naglašavaju da dan opštine mora biti praznik svih građana.

"Vjerski praznici nikako se u građanskom društvu i sekularnoj državi kao što je Crna Gora ne smiju nametati kao opštinski praznici, jer Dan opštine Pljevlja ili bilo kojeg drugog grada u Crnoj Gori treba da bude praznik svih građanki i građana koji žive u tom gradu bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, a ne nikako jedne vjerske ili nacionalne zajednice samo iz tog razloga što neko ima većinu za donošenje takvih odluka u nekoj opštini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: