Klub odbornika DPS-BS u SO Pljevlja: Ministri da ne daju saglasnost da Dan Opštine Pljevlja bude 27. oktobar

Klub odbornika DPS - BS navodi i da odluka nije ni u skladu sa Ustavom Crne Gore, kao najvećim pravnim aktom države te da ista ne bi smjela ući u pravni sistem države

6641 pregleda 9 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Klub odbornika DPS - BS u SO Pljevlja pozvali su ministre u Vladi da ne daju saglasnost da novi datum Dana Opštine Pljevlja bude 27. oktobar.

Kako se navodi u otvorenom pismu, koje su uputili ministrima, time se "urušava antifašistička tradicija Pljevalja i Crne Gore".

Dan opštine Pljevlja do sada se proslavljao 20. novembra, a izmjenama je predviđeno da od sada to bude 27. oktobra, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka.

Izmjene su podržali odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, jedini odbornik SNP-a i tri odbornika Demokrata. Jedan odbornik Demokrata je bio uzdržan. Protiv su bili odbornici DPS-a, Bošnjačke stranke (BS) i odbornik URE, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu.

U pismu Klub odbornika DPS - BS navodi da je apel i poziv "vjerovatno posljednje upozorenje na urušavanje međuvjerskog sklada i građanskog koncepta u Pljevljima".

"Nažalost snaga argumenata, kako istorijskih tako i zdravorazumskih nije nam pomogla da na jučerašnjoj sjednici SO Pljevlja ubijedimo deklarativno samoproglašene građanske partije u prvom redu Demokrate ali i Socijalističku narodnu partiju da odustanu od namjere da 20. novembar kao sjećanje na navedeni datum 1944. godine kada su oslobođena Pljevlja od fašističkog okupatora zamijeni 27. oktobrom koji je vjerski praznik pravoslavnog naroda. Posebno naglašavamo da su za ovu odluku glasala tri od četiri odbornika Demokratske Crne Gore koji se deklarativno izjašnjavaju kao građanska partija koja poštuje vrijednosti antifašizma. Nažalost, iako je više puta dokazano da to nije tako, jučerašnjim postupkom pokazali su da su prikriveni izvođači radova velikodržavnih projekata iz susjedstva", navodi se u otvorenom pismu.

dodaju da su iznenađeni "otvorenim pozivom i stigmatizacijom SPC (nadležnog episkopa) odbornicima da moraju glasati da Dan opštine bude Sv. Petka".

"Pa u svom saopštenju nakon izglasavanja navedene odluke kažu 'svojim glasom oni su se upisali u povjesnicu srpske istorije, jer su ispravili istorijsku nepravdu koja je učinjena'. Ako danas budemo ćutali svi mi bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost ubrzo ćemo kao društvo građana nestati. Vrijednost antifašizma na čijim postulatima počiva moderno čovječanstvo ne smije imati alternative nigdje pa ni u Pljevljima. Pokušaj uvođenja ovog praznika kao Dana opštine Pljevlja je samo uvod, u, u dužem vremenu pripreman, revizionizam istorije kako bi Crna Gora postala država koja baštini poraženu ideologiju u Drugom svjetskom ratu".

Klub odbornika DPS - BS navodi i da odluka nije ni u skladu sa Ustavom Crne Gore, kao najvećim pravnim aktom države te da ista ne bi smjela ući u pravni sistem države.

"Zato pozivamo i Ustavni sud da se izjasni po ovome pitanju iz razloga otvorene diskiminacije koja je zabranjena članom 8 Ustava, a koja može biti osnov za kršenje i člana 7 Ustava Crne Gore koji kaže da je zabranjeno izazivanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu. Sudbina ove odluke ali i vjerovatno građanskog koncepta sada je u rukama Vlade Crne Gore i njenih ministara. Zato i njima apel, bez obzira na bilo koje političke i druge antagonizme, ministri u Vladi moraju donijeti jedinu ispravnu odluku da ne daju saglasnost na navedeni akt kojim se urušava antifašistička tradicija Pljevalja i Crne Gore. Znajući da velika većina građana Pljevalja baštini građanske vrijednosti pozivamo vas da svi zajedno dignemo glas protiv ovakvih i sličnih inicijativa, jer Pljevlja jesu i moraju ostati grad svih nas zajedno", zaključuje se u otvorenom pismu.

Bonus video: