Otvoreni da iskustva iz pregovora podijele sa makedonskom administracijom

Crna Gora i Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose i sadržajnu saradnju, naglašeno je na sastanku dvoje državnih sekretara

1958 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MEP
Sa sastanka, Foto: MEP

Crna Gora je otvorena da iskustva i ekspertizu iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom (EU) podijeli sa makedonskom administracijom.

To je saopšteno na sastanku državnih sekretara u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) Crne Gore i makedonskom Ministarstvu vanjskih poslova, Milene Žižić i Filipa Tosevskog.

Kako je saopšteno iz MEP, na sastanku je naglašeno da Crna Gora i Sjeverna Makedonija baštine tradicionalno prijateljske odnose i sadržajnu saradnju.

Žižić je navela da crnogorska Vlada sprovodi reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava, navodeći da su rezultati u poglavljima 23 i 24 posebno važni jer utiču na ukupnu dinamiku pregovora.

“Istakla je da su izazovi u izgradnji i jačanju administrativnih kapaciteta i reformskih aktivnosti gotovo isti u svim zemljama našeg regiona i da bez sumnje Makedonija može računati na kontinuiranu podršku Crne Gore u dijelu razmjene iskustava i znanja u procesu evropske integracije”, kaže se u saopštenju.

Žižić je navela da je neophodno snaženje svijesti o važnosti evropskih fondova za sprovođenje reformi i unapređenje regionalne saradnje na planu korišćenja podrške iz tih fondova u procesu pristupanja Uniji, posebno u cilju daljeg ekonomskog rasta regiona.

Tosevski je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je važno jačanje postojećih mehanizama saradnje.

On je rekao da je Sjeverna Makedonija spremna da se, zajednički prema državama članicama i njihovoj javnosti, afirmiše politika proširenja na Zapadni Balkan.

Tosevski je, govoreći o aktuelnim globalnim dešavanjima, ukazao da je potrebna intenzivnija saradnja i proaktivniji nastup u zajedničkim inicijativama prema EU.

“Sagovornici su cijenili da je neophodno uspostaviti tješnju saradnju pregovaračkih timova i u skorije vrijeme organizovati sastanak Zajedničkog odbora koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja EU”, kaže se saopštenju.

Bonus video: