Ćulafić: Volio bih da me smijene, ali građani ne daju

Sjednica SO Andrijevica zakazana je za utorak, predsjednik Opštine kaže da nema ništa sa zauzimanjem sale. Ministarstvo javne uprave dalo preporuke da se hitno obezbijedi održavanje sjednice lokalnog parlamenta

39701 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
O smjeni predsjednika opštine 3. oktobra: Ćulafić, Foto: SNP
O smjeni predsjednika opštine 3. oktobra: Ćulafić, Foto: SNP

Nova sjednica Skupštine opštine (SO) Andrijevica, na kojoj treba da se glasa o smjeni predsjednika Opštine Željka Ćulafića iz Socijalističke narodne partije (SNP), zakazana je za utorak 3. oktobar.

To će biti sedmi pokušaj održavanja sjednice, na kojoj bi se glasalo i o smjeni predsjednika SO Mladena Đukića (Demokrate), nakon što je održavanje prethodnih spriječila grupa građana sjedeći u sali. Tvrdili su da neće dozvoliti da se bez izbora mijenja politička volja od 30. avgusta 2020. godine, kada su poslije devet godina Demokratsku partiju (DPS) smijenili koalicioni partneri SNP, članice nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) i Demokrate.

Đukić je “Vijestima” juče rekao da očekuje da će se sjednica u utorak održati i pozvao je građane da to omoguće.

On demantuje optužbe iz DPS-a da nije preduzeo sve mjere da se održe prethodne: “Sve mjere, koje su u domenu mojih ovlašćenja, sam preduzeo. Pozivao sam Centar bezbjednosti Berane, agencije za obezbjeđenje, predsjednika Opštine...To ću da uradim i za sjednicu u utorak i nadam se da će se ona održati”, kazao je Đukić.

Tužilaštvo i policija su u međuvremenu počeli da saslušavaju građane koji ometaju sjednicu.

Smjenu Ćulafića mjesecima traži DPS i bivši odbornik Nove srpske demokratije Mijomir Dragović, koji sada čine novu većinu. U predlogu za smjenu Ćulafića, koji je podniijet u junu, navedeno je da nije obezbijedio sprovođenje Strateškog plana Opštine, programa i strateških dokumenata i “nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi”. U obrazloženju predloga o smjeni Đukića navodi se da nije preduzeo potrebne mjere da se stvore uslovi za održavanje sjednice SO na kojoj je trebalo da se raspravlja o smjeni Ćulafića.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Dejan Ivanović rekao je “Vijestima” da sjednice ometaju ljudi bliski predsjedniku Opštine i zaposleni u lokalnoj samoupravi.

“Radi se o 30-ak ljudi, ali institucije ne reaguju, obratili smo se i Ministarstvu javne uprave (MJU)”, kazao je Ivanović. On je dodao da se situacija u Andrijevici može riješiti kao u Gusinju gdje je predsjednica Opštine sama podnijela ostavku uoči sjednice Skupštine opštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o njenoj smjeni.

Ćulafić tvrdi da nikakve veze nema sa okupljanjima građana.

“Ja bih najviše volio da me smijene, ali građani ne daju da se izigra njihova izborna volja”, rekao je Ćulafić za “Vijesti”.

Iz Ministarstva javne uprave “Vijestima” su rekli da su preduzete sve mjere i radnje u granicama zakonom utvrđenih ovlašćenja, posebno poštujući princip autonomije lokalne samouprave.

Navode da su pokrenuli upravni nadzor i dali preporuke da se hitno obezbijedi održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

“Predsjednik SO i svi odbornici upozoreni su da su dužni da postupaju zakonito u granicama ovlašćenja, sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada SO”, kazali su iz MJU.

Dodali su da je u nalazu nastavljenog upravnog nadzora 26. septembra konstatovano da se, prema dostavljenim dokumentima SO, ometa rad organa lokalne samouprave i da predsjednik SO nije obezbijedio obavljanje zakonom utvrđenih nadležnosti i nije postupio u skladu sa preporukom Ministarstva upućenoj u nalazu upravnog nadzora od 6. septembra.

“Takođe, konstatovano je da SO Andrijevica nije postupila u skladu sa odredbama člana 62 Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno nije odlučila o predlogu za razrješenje predsjednika opštine u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga”, rekli su.

MJU će, kako su poručili, ako SO Andrijevica ponovo ne postupi po datoj preporici, informisati Vladu o stanju u toj opštini.

Privatizovanje institucija zaostavština koju su nove vlasti prigrabile

Opstruiranje rada SO Andrijevice je očigledan pokušaj sprečavanja donošenja odluke koja ne ide u korist sadašnjem predsjedniku Opštine, ali i još jedan pokazatelj slabosti institucija, ocijenila je Mira Popović Trstenjak iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

“Privatizovanje institucija jeste zaostavština prethodne vlasti, ali i ona zaostavština koju su nove vlasti čvrsto prigrabile, što potvrđuje da promjena vlasti nije donijela ništa bolje, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou”, rekla je “Vijestima” Popović Trstenjak.

Problem rješiv, ali nema političke volje za to: Popović Trstenjak
Problem rješiv, ali nema političke volje za to: Popović Trstenjakfoto: Nikola Šćekić/CGO

Ona je kazala da u ovom slučaju postoji normativni okvir koji bi morao biti primijenjen, a on je regulisan kroz najmanje tri zakona - o unutrašnjim poslovima, o javnom redu i miru i o javnim okupljanjima.

“SO Andrijevice je trebalo da, ako ih ima, angažuje lica iz unutrašnje službe zaštite i/ili pravnog lica za vršenje poslova zaštite (zaštitari), i da im izda nalog da spriječe ulazak svima licima osim odbornicima i službenim licima. Dodatno se obavijesti i policija da bude prisutna radi mogućeg narušavanja javnog reda i mira i izvršenja krivičnog djela u odnosu na zaštitare”, rekla je.

Ako SO, kako je dodala, ne može angažovati zaštitare onda može pozvati policiju. “Ovo je pokriveno sa više komplementarnih zakonskih rješenja što znači da je problem rješiv, ali je jasno da nema političke volje za to, odnosno da partijski interesi nose prevagu nad primjenom zakona. Epilog ovih dešavanja može napraviti presedan u dijelu izbjegavanja pravila kroz zloupotrebu postupka, ali i uspostaviti novu lošu praksu, a takvih nam zaista ne treba u ovom kontekstu koji ih je svakako već prezasićen”, upozorila je Popović Trstenjak.

Bonus video: