Bogdanović: Partije većine u protekle tri godine dovele Crnu Goru do stanja političke i institucionalne krize

"Region usljed uticaja Rusije gubi dinamiku i momentum za napredak u EU integracijama koje su presudne za njegovu stabilnost i progres u tri ključna stuba razvoja – vladavini prava, stabilnosti i ekonomskom razvoju", rekao je Bogdanović

4380 pregleda 28 reakcija 12 komentar(a)
Bogdanović na sastanku Socijalističke internacionale, Foto: Demokratska partija socijalista
Bogdanović na sastanku Socijalističke internacionale, Foto: Demokratska partija socijalista

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović kazao je, na sastanku Socijalističke internacionale, da se Crna Gora u kontinuitetu pokušava destabilizovati od strane partija koje su činile većinu, saopšteno je iz te partije.

Prema njegovim riječima, te partije su u protekle tri godine zemlju dovele do stanja političke i institucionalne krize i, kako se dodaje u saopštenju, potpune stagnacije u reformama koje su neophodne za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji (EU).

"Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović i načelnica Odeljenja za međunarodnu saradnju Svetlana Vuković učestvovali su na sastanku Socijalističke internacionale koji je bio posvećen definisanju političke strategije za Zapadni Balkan. Sastankom koji je organizovan u Tirani, i koji je okupio generalne sekretare i međunarodne sekretare sestrinskih partija iz država regiona, predsjedavala je generalna sekretarka Socijalističke internacionale Benedikta Lasi", navodi se u saopštenju DPS-a.

Sa sastanka Socijalističke internacionale
Sa sastanka Socijalističke internacionalefoto: Demokratska partija socijalista

Bogdanović je istakao da, kako je saopšteno, uvažavajući izazove političkog pejzaža našeg regiona, postaje sve važnija potreba članova Socijalističke internacionale kako bi se definisala kolektivna vizija za region Balkana.

"Bogdanović se osvrnuo na političke procese koji su aktuelni u Crnoj Gori, ali i na uzročno – posljedične okolnosti koje karakterišu dešavanja u drugim državama regiona i kazao da region usljed uticaja Rusije gubi dinamiku i momentum za napredak u EU integracijama koje su presudne za njegovu stabilnost i progres u tri ključna stuba razvoja – vladavini prava, stabilnosti i ekonomskom razvoju", saopšteno je iz DPS-a.

Sastanak je bio prilika, kako se u saopštenju navodi,i za razmjenu ideja, iskustava i planiranje kursa koji je u skladu sa zajedničkim vrijednostima socijalne pravde, jednakosti i napretka.

Lasi i Bogdanović
Lasi i Bogdanovićfoto: Demokratska partija socijalista

"Vuković je upoznala sa aktivnostima DPS na međunarodnom planu, kazali su iz DPS-a, kao i prioritetima koji su usmjereni na očuvanje reputacije Crne Gore i njenih strateških interesa", navodi se u saopštenju.

Ti interesi su, navela je ona, u međunarodnim krugovima ozbiljno ugroženi od strane političkih subjekata koji su u izvršnoj vlasti posljednje tri godine, a koji suštinski djeluju suprotno evropskom sistemu vrijednosti.

"Tokom boravka u Tirani, Bogdanović se susreo sa gradonačelnikom Eriolom Velijajem srdačnom i prijateljskom razgovoru, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim izazovima u dvije države, sa posebnim akcentom na ulogu partija u društveno – političkim procesima", navodi se u saopštenju.

Velijaj i Bogdanović
Velijaj i Bogdanovićfoto: Demokratska partija socijalista

Bonus video: