Upravna inspekcija provjerava ugovore koje je sklopila nova podgorička vlast

U Glavnom gradu i njegovim službama (preduzeća nijesu uračunata) od 840 zaposlenih, trenutno je na bolovanju više od 200 osoba

15541 pregleda 13 komentar(a)
Olivera Injac i Ivan Vuković, Foto: Luka Zekovic
Olivera Injac i Ivan Vuković, Foto: Luka Zekovic

Upravna inspekcija tražila je od Glavnog grada sve ugovore o djelu koje je sklopila nova podgorička vlast, dok iz Ministarstva javne uprave (MJU), pod čijem je okriljem inspekcija, tvrde da je u pitanju redovni godišnji nadzor.

Dio medija u više navrata je dovodio u pitanje angažovanje novog kadra u kabinetu gradonačelnice Olivere Injac, koja je, nakon preuzimanja dužnosti, bila suočena sa “tihim bojkotom” jer su saradnici njenog prethodnika Ivana Vukovića masovno otišli na bolovanja ili na godišnje odmore.

“Vijesti” su ranije objavile da je u Glavnom gradu i njegovim službama (preduzeća nijesu uračunata) od 840 zaposlenih, trenutno na bolovanju više od 200 osoba. Najmanje polovina njih ima bolovanje koje traje duže od dva mjeseca, što znači o trošku države.

Upitani da li je tačno da provjeravaju ugovore o radu u Glavnom gradu sklopljene nakon promjene vlasti, iz inspekcije MJU su odgovorili da je Planom rada Odjeljenja upravne inspekcije za 2023. godinu, koji je donijet u januaru tekuće godine, planiran redovni inspekcijski nadzor - kontrola ugovora o djelu, ugovora o dopunskom radu, ugovora o povremenim i privremenim poslovima i drugih vrsta ugovornog angažovanja, u svim jedinicama lokalne samouprave.

“Shodno navedenom, upravni inspektori su zatražili kako od Glavnog grada Podgorica, tako i od ostalih jedinica lokalne samouprave, da dostave dokumentaciju i podatke koji se odnose na predmet inspekcijskog nadzora. Postupak inspekcijskog nadzora u odnosu na kontrolu ugovora u svim jedinicama lokalne samouprave je u toku,” naveli su iz MJU.

“Vijesti” su pitale i po čijoj prijavi je inspekcija postupala.

Iz Glavnog grada su potvrdili da su trenutno pod nadzorom inspekcije, navodeći da su dostavili sva tražena dokumenta.

“Upravna inspekcija tražila je od Glavnog grada sve ugovore o djelu koje je od promjene vlasti u Podgorici sklopila nova gradska uprava. U skladu sa traženim, postupili smo u najkraćem roku i dostavili podatke,” navodi se u odgovoru.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, postupajuća inspektorka u ovom slučaju je ista koja je tek nakon smjene vlasti DPS-a utvrdila da je 2019. godine tadašnji gradonačelnik Vuković nezakonito imenovao sekretarku za saobraćaj Lazarelu Kalezić.

Upravna inspekcija MJU, tek je u martu 2023. po službenoj dužnosti, utvrdila nezakonito imenovanje i o tome obavijestila gradonačelnicu Injac, tražeći da ispravi pogrešku prethodnika.

Bonus video: