Abazoviću dodijeljeno priznanje za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica

Premijer dobitnik priznanja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES)

8367 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer Dritan Abazović dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica.

Njemu je priznanje uručio Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i počasni predsjednik Instituta IFIMES.

Mesić je, kako je saopšteno iz vlade, naglasio ulogu i doprinos Abazovića u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu u učvršćivanju demokratije i razvoju multietničkog društva i afirmaciji manjinskih zajednica te jačanju mira i stabilnosti u regiji.

"Kao mladi i prepoznatljiv političar i vrstan intelektualac je doprinio jačanju evropskog puta Crne Gore, koja teži da postane naredna članica EU. Abazović je uvjereni Evropljanin, koji doprinosi saradnji u regiji šire i iz Crne Gore šalje pozitivne poruke i priče u Evropu i svijet", rekao je Mesić.

Abazović se zahvalio na priznanju i istakao ulogu Crne Gore u regionalnim i međunarodnim odnosima.

On je naglasio, da će Crna Gora i dalje igrati aktivnu ulogu u regiji kroz proces saradnje, pomirenja, suživota, jačanju multietničkog sklada i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi te na međunarodnoj sceni uz dodatnu afirmaciju manjinskih zajednica.

"Uz to, važno ubrzati proces evropskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije postanu punopravne članice EU. Crna Gora ostaje pouzdan i snažan saveznik u NATO-u. Svoje domaće zadatke mora izvršiti svaka zemlja i njihovi političari i to stvaranjem opšteg konsenzusa na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, stvaranje društva blagostanja, intenzivna borba protiv kriminala i korupcije i članstvu u EU i jačanje regionalne saradnje može cijeloj regiji donijeti samo dobro i napredak", naveo je Abazović u svom govoru.

Bonus video: