Milatović: Rješenje problema sa poslanicama PES-a leži u komunikaciji

Predsjednik Crne Gore rekao da ima dobar odnos sa mandatarom Milojkom Spajićem u čijim je rukama, kako je kazao, ključ za sastav vlade koju može formirati na više načina

34584 pregleda 68 reakcija 68 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Smatram da nova vlada treba da bude inkluzivna. Nikad nijesam govorio ko treba, a ko ne treba da bude u njoj. Nijesam učestvovao u predizbornoj kampanji, da sam učestvovao Pokret Evropa sad bi možda imao 40 odsto, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je odgovarajući na pitanja novinara da li se miješa u sastavljanje vlade uticajem na određene poslanike PES-a rekao da su njegovi stavovi jasni.

"U Crnoj Gori svi imaju pravo na svoj stav. Problemi nastaju zbog nedostatka komunikacije i tu leži rješenje problema sa poslanicama PES-a i rješenje za formiranje vlade", zaključio je Milatović.

Na pitanje zašto on kao zamjenik PES-a ne poštuje odluke organa partije, kazao je da se od početka zalaže za vladu koja ima snažniju podršku u parlamentu.

"Pričam principijelno sve što sam do sada uradio kada je u pitanju formiranje vlade, uradio sam najbolje moguće. Ključ je kod mandatara. Nemojte da svoje nesnalaženje prebacujete na predsjednika države", poručio je Milatović političkim partijama.

Rekao je i da on i mandatar Milojko Spajić imaju dobar odnos.

"Kao predsjednik sam uvijek iskreno nastupao prema građanima, moji stavovi su jasni. Iste stvari svima pričam, nemam šta da skrivam. Želim da što prije Crna Gora dobije vladu koja je stabilna i koja će donijeti prijeko potrebne reforme".

Na pitanje da li Spajić treba da vrati mandat, odgovorio je da je on dosta dobrog uradio za Crnu Goru u prethodne tri godine.

"Ali to pitanje je za gospodina Spajića, on može da drži mandat 90 dana to je legitimno. Ali nadam se da će uspjeti da formira vladu, on trenutno ima paletu načina da je formira. Vrijeme je da Crna Gora prestane da bude najnaprednija u EU integracijama nego da postane članica".

Dodao je da ako dođe do vraćanja mandata obaviće novi krug konsultacija.

Govoreći o sastancima u SAD, kazao je da crnogorsku vladu biraju crnogorski građani.

"Ja kao predsjednik Crne Gore branim taj stav. Što se tiče SAD, ja sam privržen zapadnim vrijednostima uključujući i to da smo suverena zemlja".

Na pitanje da li krši Ustav time što partijske sastanke održava u prostorijama Predsjedništva, gdje se sastao sa mandatarom i liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, odgovara da je Crna Gora živjela u zarobljenoj državi i da je razgovor između predsjednika i mandatara legitimna stvar koja se dešava u svim demokratskim državama.

"Crna Gora je postala demokratska država. Gospodin Spajić je dobio mandat i na njemu je da predloži vladu. Nije dobra stvar što država još nema vladu i odgovornost je na onima koji kreiraju vladu. Još jednom apel političkim akterima da se uozbilje i da Crna Gora konačno dobije vladu. Postoji više načina da se formira i nadam se da će je Skupstina izglasati. Ako Crna Gora ne dobije vladu ja ću nakon isteka 90 dana raspisati izbore", rekao je Milatović.

Bonus video: