Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske

7206 pregleda 2 komentar(a)
Milatović i ambasadorka Slovenije, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i ambasadorka Slovenije, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije Bernarde Gradišnik i Francuske An Mari Maske, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

Kako se navodi u saopštenju, u odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju, Milatović poželio im je dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa među državama.

"U razgovoru sa ambasadorkom Slovenije, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, uz tradicionalno prijateljske veze dvije države, kontinuiran politički dijalog na visokom nivou i zajedničku posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti. Istaknuto je da će predstojeća zvanična posjeta predsjednika Milatovića Republici Sloveniji dati poseban impuls jačanju međudržavnih veza", piše u saopštenju.

’’Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti, stabilnosti i miru, a posebno cijenimo i bezrezervnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore, kao i kontinuiranu afirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana’’, kazao je Milatović.

On je ocijenio da je Slovenija jedan od ključnih partnera Crne Gore a kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su turizam, energetika, trgovina, infrastruktura i inovacije.

Milatović je u razgovoru sa ambasadorkom Francuske istakao da pored snažnih istorijskih veza Crna Gora i Francuska danas imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna bilateralna saradnja, savezništvo u okviru NATO-a i nedvosmislena podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore.

Milatović sa ambasadorkom Francuske
Milatović sa ambasadorkom Francuskefoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

’’Za Crnu Goru je važno da se kroz neposredan politički dijalog razmijene mišljenja i čuju poruke naše uvažene saveznice – Francuske’’, naglasio je Milatović i izrazio zadovoljstvo što je dijalog na nivou predsjednika država veoma frekventan, podsjećajući na realizovane susrete u Viljnusu i Kišinjevu tokom juna ove godine kao i predstojeći Pariški mirovni forum.

"Ambasadorka Francuske je iskazala posebno zadovoljstvo povodom posvećenosti crnogorskog predsjednika evropskom putu Crne Gore", dodaje se.

"Na sastanku je iskazano interesovanje za jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, a Predsjednik je naglasio da bismo veoma cijenili dalju podršku Francuske u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio- povezanost. Bilo je riječi i o jačanju kulturne saradnje dvije države, kao i saradnje u oblasti odbrane", navodi se u saopštenju.

Milatović se zahvalio ambasadorkama na odluci Francuske i Slovenije da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednosti (WB3C) bude izgrađen u Podgorici.

Bonus video: