DPS pisao EK i EUROSTAT-u: Traže odlaganje popisa i uključivanje međunarodnih partnera u proces

Oni su u pismima Evropskoj komisiji i EUROSTAT-u pozvali međunarodne partnere, da se svojim institucionalnim autoritetom uključe u ovo važno pitanje za Crnu Goru

18654 pregleda 67 reakcija 43 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Povodom odluke Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu da se popis stanovništva održi od 1. do 15. novemba, Demokratska partija socijalista (DPS) tragom konstruktivnog partnerstva sa međunarodnim subjektima obratila se komesaru za ekonomiju Evropske komisije Paolu Gentiloniju i generalnoj direktorki EUROSTAT-a Mariani Kocevoj, saopšteno je iz te stranke.

Kazali su da su tom prilikom ukazali na pojedine elemente koji mogu ugroziti ovaj, za državu izuzetno značajan, proces.

"Uvažavajući sve navedeno, a posebno činjenicu da institucije u Crnoj Gori ne funkcionišu u punom kapacitetu, da Vlada Crne Gore duže od godinu funkcioniše u tehničkom mandatu, da Skupština Crne Gore ne funkcioniše od jula jer nije izabran novi šef parlamenta, da je neizvjesno kada će i da li će nova Vlada biti formirana, Demokratska partija socijalista vjeruje da ne postoje uslovi da se popis stanovništva sprovede u planiranom terminu na način da ukupna javnost ima povjerenja u rezultate popisa, naročito bez kontrole međunarodnih partnera koji će svojim kredibilitetom garantovati kvalitet ukupnog procesa", navodi se u saopštenju.

Oni su u pismima Evropskoj komisiji i EUROSTAT-u pozvali međunarodne partnere, da se svojim institucionalnim autoritetom uključe u ovo važno pitanje za Crnu Goru.

"Popis stanovništva jedno je od najozbiljnijih i najkompleksnijih državnih poslova koje iz domena statistike treba da omogući kompletnu sliku o stanovništvu i njegovim karakteristikama, kao i o stambenom fondu države, te da dobijeni podaci imaju višestruku namjenu, odnosno da se primjenjuju kako za definisanje i sprovođenje vladinih politika, tako i za naučna istraživanja, biznis zajednicu, civilno društvo i širu javnost", dodaje se.

Istakli su da popis stanovništva treba da ima kvalitetnu tehničku pripremu, primjenu međunarodnih preporuka i standarda, kao i stabilan društveno-politički ambijent koji će garantovati uključenost svih zainteresovanih strana i sigurnost popisivača.

Rekli su da imajući u vidu aktuelni društveno-politički ambijent, koji karakteriše urušavanje institucionalnog sistema, visoke političke tenzije i polarizacija društva, popis stanovništva ne može biti sproveden na kvalitetan, sveobuhvatan, otvoren i transparentan način.

Poručili su da to potvrđuje i činjenica da mjesec dana prije popisa nijesu pripremljene sve aktivnosti za održavanje popisa u skladu sa zakonskim procedurama, odnosno da nijesu obezbijeđeni logističko-tehnički uslovi, kao ni uputstva za instruktore i popisivače i metodologija za pripremu organizacije i sprovođenje popisa.

"U tehničkom smislu, kao ključni problem popisa izdvaja se činjenica da u Crnoj Gori nijesu utvrđene granice pojedinih opština – Podgorice, Tuzi i Zete, i to podrazumijeva nemogućnost donošenja odluka Skupština opština o naseljima i granicama naselja kao osnovnog elementa na osnovu kojeg se formiraju statistički krugovi, koji obuhvataju naselja na bazi katastarskih opština", piše u saopštenju.

Naglasili su da je u svjetlu činjenice da su predsjednici opština ujedno i predsjednici popisnih komisija, nejasno kako će biti organizovan popis u pojedinim opštinama gdje vlada politička kriza, npr. u Budvi gdje je predsjednik opštine u pritvoru, ili u Andrijevici gdje je pokrenuta inicijativa za smjenu predsjednika Opštine, ili u Šavniku gdje lokalni izbori još uvijek nijesu završeni od oktobra 2022, nakon ponavljanja glasanja na jednom biračkom mjestu 11 puta.

"Svjesni da u vremenu koje je pred nama, moramo osigurati da Crna Gora ne posustane sa evropskog puta, i istraje u namjerama izgradnje prosperitetnog, građanskog društva, mi snažno ostajemo posvećeni borbi za demokratske i evropske vrijednosti društva, a u tom duhu vjerujemo da treba da se sprovede i popis stanovništva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: