O spomeniku Pavlu Đurišiću neće ni raspravljati

"Na osnovu Zakona o spomen-obilježjima, jasno je da pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen obilježje”
131 pregleda 24 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2017. 05:59h

Ministarstvu kulture nije dostavljena inicijativa za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću niti je relevantna za ministarstvo, kazali su u vladinom resoru koji vodi Janko Ljumović.

Vojvodski savjet ujedinjenog ravnogorskog pokreta usvojio je početkom avgusta deklaraciju o pomirenju i podizanju spomenika četničkom vojvodi u Gornjem Zaostru kod Berana.

“Pomenuta inicijativa nije dostavljena Ministarstvu kulture, a ista u odnosu na procedure ne može biti ni relevantna za ministarstvo. Na osnovu Zakona o spomen-obilježjima, jasno je da pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen obilježje”, kazali su u Ministarstvu.

Članom 10 Zakona je, kako navode, propisano da se spomen-obilježja ne mogu podizati za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, koji označava saradnju sa okupatorom, kao i događaj koji predstavlja sukob naroda isključivo na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Spomenik se ne može podići ni licu koje je bilo saradnik okupatora, zastupalo fašističke ideje, ako je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti, proglašeno ratnim zločincem ili u istoriji čovječanstva imalo negativnu ulogu.

Navodi se da se spomen obilježja podižu u skladu sa programom koji donosi skupština opštine, uz prethodnu saglasnost Ministarstva.

“Organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spriječe bespravno podizanje spomen-obilježja, donošenjem rješenja o zabrani i uklanjanju”, navode u ministarstvu.

Jedan od pokretača inicijative i predsjednik SO Berane iz Demokratskog fronta (DF) Goran Kiković ranije je kazao da će inicijativa biti upućena Vladi, navodeći da je Đurišić bio jedan od vođa Trinaestojulskog ustanka u Beranama.

Ideja o podizanju spomenika četničkom komandantu u Gornjem Zaostru aktuelna je od 2003. godine kada je u tom mjestu bio postavljen postament, koji je miniran po riješenju ministarstva i uz intervenciju policije.

Đurišić je tokom Drugog svjetskog rata sarađivao sa okupatorskim snagama a njegove jedinice počinile su broje zločine nad muslimanskim stanovništvom od Foče preko Pljevalja do Bijelog Polja.

Bonus video: