Abazović: Zemlje Zapadnog Balkana očekuju konkretne odluke Evropske unije, partneri da prepoznaju važnost proširenja

Premijer Crne Gore je govorio na Varšavskom bezbjednosnom forumu u okviru panela "Globalni izazovi, globalne koalicije? Kako kolektivni Zapad može izgraditi partnerstva u vanjskoj politici"

4105 pregleda 6 komentar(a)
Abazović na Varšavskom bezbjednosnom forumu, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović na Varšavskom bezbjednosnom forumu, Foto: Vlada Crne Gore

Zemlje Zapadnog Balkana očekuju konkretne poruke i odluke Evropske unije (EU) vezane za proces proširenja, kazao je premijer i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović na Varšavskom bezbjednosnom forumu.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da je vanjska politika Crne Gore u potpunosti usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te dodao da je to pokazatelj "spremnosti da sprovodimo reforme u cilju ostvarenja glavnog vanjskopolitičkog cilja - ulaska u EU".

Predsjednik Vlade je poručio da svjedočimo "izuzetno značajnom" trenutku u kontekstu geopolitičkih dešavanja, te da je potreba za jačanjem zajedničkih akcija i stvaranja globalnih koalicija, sve više izražena.

Abazović na Varšavskom bezbjednosnom forumu
Abazović na Varšavskom bezbjednosnom forumufoto: Vlada Crne Gore

"Evropa mora iskoristiti sadašnji momentum za jačanje kolektivne bezbjednosti, jer je jasno da se nijedna nacija ne može sama suočiti sa mnogobrojnim izazovima koji su pred nama. Sve demokratske zemlje dijele odgovornost da zajednički adresiraju probleme. Narod u Ukrajini ne brani samo svoja prava, već i prava svih demokratskih naroda", rekao je Abazović.

On je, kako se navodi, rekao da je, "u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu", "krucijalno" da partneri iz EU prepoznaju važnost procesa proširenja, kako bi se onemogućio "potencijalni uticaj trećih strana u regionu".

Abazović je istakao da se jedino kroz zajedničku viziju i posvećenost istim vrijednostima, može doprinijeti snaženju veza i mostova, te ukazao na važnost dijaloga i diplomatije. Podsjetio je i na značaj međunarodnih organizacija, poput Ujedinjenih nacija, NATO-a i EU, te potrebu za jačanjem njihovih kapaciteta i eventualnim reformama koje bi dovele do naprednijeg sistema međunarodne saradnje.

Varšavski bezbjednosni forum organizuje fondacija Kasimir Pulaski od 2014. godine, kroz Strateško partnerstvo sa NATO-om, Kancelarijom za nacionalnu bezbjednost Predsjednika Republike Poljske i pod pokroviteljstvom poljskog Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: