Pregovori o vladi: PES očekuje da Bečić prihvati Zenku

Spajićeva partija nada se da će Demokrate pristati da se šef Skupštine i vlada izaberu i s glasom lidera DUA. Izvori Vijesti iz Demokrata kažu da je Zenka dugo uz DPS i da smatraju da je njegovo odvajanje od kluba te partije politički manevar

52728 pregleda 306 reakcija 194 komentar(a)
Za sada nema dogovora: Spajić i Bečić, Foto: Luka Zekovic
Za sada nema dogovora: Spajić i Bečić, Foto: Luka Zekovic

Pokret Evropa sad (PES) očekuje od potencijalnih koalicionih partnera da im do kraja sedmice saopšte da li mandatar i lider PES-a Milojko Spajić definitivno ima njihovu podršku za izbor vlade - saznaju nezvanično Vijesti.

Izvor lista iz tog pokreta rekao je da oni očekuju da Demokrate prihvate da se šef Skupštine i vlada izaberu i s glasom lidera Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke, koji je prekjuče odlučio da ne bude u poslaničkom klubu Demokratske partije socijalista (DPS), na čijoj se izbornoj listi nalazio, već da napravi novi s Albanskim forumom.

Sagovornik navodi da je “lopta” sad kod Demokrata, i da se PES nada da će uskoro biti dogovorena većina od 41 poslanika, što je minimum neophodan za izbor vlasti. Nju bi, kako je objasnio, činili 21 poslanik s liste PES-a, 11 predstavnika manjinskih stranaka, sedam Demokrata i dva Socijalistističke narodne partije (SNP).

Izvor Vijesti tvrdi da je cilj PES-a da vlada bude formirana najkasnije za petnaestak dana, zbog, kako navodi, plana aktivnosti njihovog poslaničkog kluba. Ako do toga ne dođe, PES će, dodaje, tražiti nove opcije. Sagovornik u tom smislu ne isključuje mogućnost razgovora s Građanskim pokretom (GP) URA, ali kaže da je to zasad na dugom štapu.

Iz Demokrata su juče indirektno poručili da neće prihvatiti da se čelnik parlamenta i vlada izaberu uz pomoć Zenke, uprkos tome što je on odlučio da ne bude u Skupštini s DPS-om.

Poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, rekao je Danu da je za saradnju dobrodošao onaj “ko se odrekne DPS-a i njihovih kriminalnih centara moći, ko osudi njihova nepočinstva, a ruke mu ostanu čiste od njihovih nedjela”.

Izvori Vijesti iz Demokrata kažu da je Zenka dugo uz DPS i da smatraju da je njegovo odvajanje od kluba te partije tek politički manevar, a ne stvarni otklon, te da “ne može da ispuni barem jedan od ova tri zahtjeva”, koja je pomenuo Bogdanović.

Demokrate su u više navrata poručile da očekuju da Spajić prvo formira većinu, pa da se tek onda dogovore o tome ko će pokrivati pozicije. Oni su istakli da nikad ne bi dozvolili da njihovog lidera i potencijalnog kandidata za šefa Skupštine, Aleksu Bečića, na bilo koju poziciju bira kadar s liste DPS-a ili Socijaldemokrata (SD). Ta poruka je uslijedila nedugo nakon što je Spajić krajem avgusta najavio da računa i na podršku Zenke.

Da pitanje Zenkine podrške može prouzrokovati nove probleme, nagovještava sinoćnja izjava političkog direktora Albanske alternative (AA) Maraša Dukaja, da eventualno isključivanje DUA iz političke saradnje znači i isključivanje saradnje sa Albanskim forumom, čiji je AA dio.

On je naveo da su sada “svi iz poslaničkog kluba jedno”, i da će tako i biti i ubuduće.

“Nemamo problem ni sa kim, a ako neko ima problem s nama, shodno tome ćemo se odnijeti u formiranju vlade i svim procesima koji predstoje... Ko želi saradnju na partnerskoj osnovi, u našem klubu imaju tri poslanika s kojima se mogu dogovoriti bez papira, na datu riječ i ispruženu ruku, kao što je naša tradicija”, poručio je.

To znači da bi, u slučaju da Spajićevi potencijalni saveznici ne prihvate Zenku, mandatar mogao da računa na glasova 38 poslanika, što je nedovoljno da napravi vlast.

Iako je Spajić prije mjesec dana tvrdio da ima većinu za to, odnosno da ga podržavaju 44 poslanika, podrška je počela da mu se osipa odmah po najavi da namjerava da formira vladu bez koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), a s bivšim saveznicima DPS-a.

Zbog toga je izgubio i glasove nekih poslanika s liste PES-a, pa trenutno nema većinu potrebnu za izbor kabineta. Odluka da se vlast formira bez ZBCG, odnosno doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF), bila je i povod za blokade saobraćajnica širom države, kojima su prisustvovali i funkcioneri te koalicije.

Spajić je prije desetak dana o vladi razgovarao s predsjednikom države i partijskim kolegom Jakovom Milatovićem, koji se takođe protivi konstituisanju vlasti bez ZBCG i koji traži stvaranje široke koalicije. Mandatar je tada rekao da je optimista da će vlast biti formirana, da će ona biti proevropska i da nema bojazni da će iz vlade biti isključena bilo koja nacionalna grupa, a naročito Srbi, što tvrde iz ZBCG.

On je naveo da ne treba biti zatvoren za razgovore ni s tom koalicijom, ali ni drugim partijama.

“Treba razmišljati o širokom razgovoru”, dodao je.

Spajić je pregovarao sa ZBCG, ali do kompromisa nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu koja je, između ostalog, uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena.

S druge strane, sa GP URA nije do sada bilo formalnih razgovora, jer PES optužuje lidera te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

Spajić je mandat za sastav vlade dobio 10. avgusta, a rok da završi taj posao ističe mu 8. novembra.

Grgurović protiv isključenja Pejović, Injac i Dragaš nisu glasali

Predsjedništvo PES-a preksinoć je isključilo iz stranke poslanicu Jevrosimu Pejović koja nije podržala mandatarev plan o vladi, dok o drugoj poslanici koja je protiv toga, Radinki Ćinćur, sinoć do zaključenja lista nije bilo odluke o njenom partijskom statusu.

Prema saznanjima Vijesti, juče je trebalo da razgovara sa Spajićem.

Protiv isključenja Pejović na elektronskoj sjednici preko aplikacije WhatsApp bio je jedan član Predsjedništva PES-a, Aleksandar Grgurović, Olivera Injac i Tihomir Dragaš nisu glasali, dok zamjenik predsjednika stranke Milatović nije učestvovao.

Pejović juče nije odovarala na pozive i poruke Vijesti u vezi toga kako gleda na odluku Predsjedništva, šta će preduzeti tim povodom i hoće li vratiti mandat, što je stranka pozvala da učini.

Iz PES-a Vijestima nisu odgovorili kako je Predsjedništvo imalo ovlašćenje da isključi Pejović, imajući u vidu da, prema Statutu partije, tu odluku donosi Izvršni odbor, dok je Predsjedništvo drugostepeni organ u slučaju žalbe. Listu je nezvanično rečeno da je Izvršni odbor odlučio prije nekoliko dana i da je Predsjedništvo “potvrdilo isključenje nakon što je obavljen još jedan razgovor s Pejović i data šansa da ispoštuje odluke Glavnog odbora”.

Ćinćur je juče saopštila da stav oko formiranja vlade i većine nije promijenila, i da isključenje Pejović doživljava kao atak na slobodno izražen stav.

“To što ja nijesam isključena doživljavam kao još jednu vrstu pritiska i manipulacije od vrha PES-a. I dalje mislim da je Crnoj Gori neophodna stabilna vlada koju bi podržalo najmanje 49 poslanika...”, rekla je Ćinćur, prenio je Portal RTCG.

Iz PES-a su joj odgovorili da “jeftine manipulacije” da je neko isključen zbog različitog mišljenja mogu proći jedino kod onih koji ohrabruju poslanicu PES-a da “radi protiv svoje stranke, za tuđe interese”.

Bonus video: