Janković: U slučaju Ćinćur se ne radi o opiranju jednoumlju, već o pukom izvršenju planova nalogodavaca

Janković navodi da mu je žao što Ćinćur nije prepoznala sopstvenu odgovornost i pružila šansu državi i društvu da naprave civilizacijski iskorak i postanu dio predugo čekane Evropske unije, što bi se jako brzo odrazilo i na standard građana

11189 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Foto: PES
Foto: PES

Odbornik Pokreta Evropa sad u Skupštini Opštine Bar Darko Janković kazao je da ga je razočaralo postupanje njegove koleginice, poslanice Radinke Ćinćur koja nepoštovanjem odluka Glavnog odbora i zaključaka matičnog opštinskog odbora pokazuje da je prestala da vjeruje u principe demokratskog načina odlučivanja.

Janković navodi da mu je žao što Ćinćur nije prepoznala sopstvenu odgovornost i pružila šansu državi i društvu da naprave civilizacijski iskorak i postanu dio predugo čekane Evropske unije, što bi se jako brzo odrazilo i na standard građana.

"Osjeća li moja draga koleginica iz odborničkih klupa odgovornost za eventualno nesprovođenje ekonomskih reformi predviđenih programom Evropa sad 2? Da li je svjesna da se ovim programom našim građanima ne daju samo veće plate i penzije, već im se daje pravo na dostojan život? Nažalost, više je nego jasno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvoj vrsti opiranja partijskom jednoumlju, već pukom izvršenju prljavih planova nalogodavaca, skrivenih u sjenkama poraženih i propalih politika prošlosti", navodi Janković u saopštenju.

Njega, kako kaže, dodatno iznenađuje insistiranje Ćinćur na sastavu buduće vlade, "iako smo tokom prethodnog perioda u njenim javnim nastupima bili svjedoci stavljanja znaka jednakosti između Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta".

"Višednevnu glasnu tišinu i ignorisanje molbi partijskih kolega juče je prekinula medijskim nastupom o potrebi šire i inkluzivne vlade koju bi podržalo najmanje 49 poslanika, zarad navodne stabilnosti. Namjerno ili ne, uvažena poslanica Ćinćur zaboravlja da nijedna vlada od obnove crnogorske nezavisnosti nije imala tropetinsku podršku u parlamentu. Insistiranje na takvom rješenju je protivno samoj ideji Ustava Crne Gore, čija je osnovna namjera da vlast i opozicija pronađu kompromis oko najvažnijih društvenih pitanja".

Poručuje da će kao organizacija zrelih i odgovornih pojedinaca PES uvijek biti spreman za parlamentarni dijalog sa svim onim političkim snagama koje dijele vrijednosti demokratskih društava zasnovanih na vladavini prava.

"Takođe, pitam koleginicu Ćinćur da li smatra da su odluke ostalih partija, računajući i one koje želi da vidi u vladi, sprovedene po šablonu KPJ? Podsjećam da su svi oni koji su se oglušili o usaglašene stavove i statute svojih političkih organizacija bivali redovno isključivani iz tih partija i optuživani za političku korupciju. Dakle, radi se o istim onima koji nas danas zarad vlastitih interesa ubjeđuju da se u jedino slučaju radi poslanice Ćinćur radi o pravu na slobodu mišljenja", zaključio je Janković.

Bonus video: