Abazović: Komšije ne treba posmatrati kao neprijatelje, već kao partnere i prijatelje neophodne za saradnju

Abazović danas učestvuje na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa koji se održava u Tirani

4220 pregleda 2 komentar(a)
Abazović na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa, Foto: Vlada CG
Abazović na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa, Foto: Vlada CG

Komšije s druge strane granice ne treba posmatrati kao neprijatelje, već kao partnere i prijatelje neophodne za saradnju, kazao je Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Iz Kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je Abazović izrazio čestitke Albaniji zbog predsjedavanja Berlinskim procesom i naveo da, kako kažu, Crna Gora stoprocentno prati spoljnu politiku Evropske unije.

Istakli su da Abazović danas učestvuje na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa koji se održava u Tirani.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u bliskoj saradnji i uklanjanju svih prepreka na putu pomirenja i napretka", kazao je Abazović.

abazović
foto: Vlada CG

Abazović je istakao da je promovisanje stabilnosti u regionu neophodno ukoliko Crna Gora želi biti dio EU, on je pozvao države regiona i EU da svojim izjavama doprinose uspostavljanju dugoročne stabilnosti, kao zalog zajedničke evropske budućnosti.

Abazović je istakao važnost infrastrukturnog povezivanja država regiona u cilju bržeg ekonomskog napretka.

"Abazović je naglasio posvećenost Crne Gore Berlinskom procesu, navodeći kao primjer da je naša država prva i za sada jedina koja je donirala Kulturnom fondu mladih Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Iz Kabineta predsjednika su pojasnili da je Kulturni fond mladih Zapadnog Balkana višegodišnji projekat namijenjen organizacjama koje se bave temama, vezanim za kulturu i mlade u kojima učestvuje šest država Zapadnog Balkana, uz finansijsku podršku Federalne vlade SR Njemačke Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

abazović
foto: Vlada CG

"U ciju pospješivanja regionalne saradnje i zajedničkih evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora podržava inicijative koje se odnose na promociju dobrosusjedskih odnosa, međusobno razumijevanje i saradnju u oblastima od zajedničkog interesa", kazali su u saopštenju.

Naglasili su da je na današnjem zasijedanju Berlinskog procesa pored domaćina ministra vanjskih poslova Republike Albanije Iglija Hasanija i premijera i koordinatora Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, učestvovali su i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, šefica diplomatije SR Njemačke Analena Berbok, ministar evropskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis, ministarka spoljnih poslova Bugarske Elene Šekerletova, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šefica diplomatije Republike Kosovo Donika Gervala Švarc, šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Bonus video: