DPS: Popis se mora odložiti, u ovom trenutku nema uslova za njegovo održavanje

Naglasili su da je popis za DPS jedan od najozbiljnijih i najodgovornijih poslova koje država sprovodi.

8172 pregleda 137 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DPS
Ilustracija, Foto: DPS

U ovom trenutku nema uslova za održavanje popisa i on se mora odložiti do ispunjenja svih uslova koji se odnose na zakonske procedure, tehničke uslove, ambijent i sve što čini potrebne preduslove za njegovo sprovođenje. Samo takva procedura imaće relevantnost i statistički značaj, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su naglasili da institucije ne funkcionišu u punom kapacitetu.

"Vlada je smijenjena prije više od godinu i da je u tehničkom mandatu, da Skupština ne radi od jula jer nije izabran novi šef parlamenta, a da je neizvjesno da li će i kada nova Vlada biti formirana, da ne postoje osnovne proceduralne i tehničke pretpostavke za održavanje popisa, Demokratska partija socijalista još jednom upozorava da ne postoje uslovi da se ova statistička procedura sprovede u planiranom terminu, na takav način da javnost ima povjerenje u rezultate koji će proizaći iz tog postupka", dodali su iz DPS-a.

Oni su pojasnili da je ovaj stav ponovljen juče, na sastanku na kome su, kako kažu, funkcioneri Demokratske partije socijalista Abaz Dizdarević, Aleksandar Bogdanović i Andrija Nikolić razgovarali sa direktorom Monstata, Miroslavom Pejovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija, Agronom Ibrahimijem i njihovim saradnicima

"Tokom drugog sastanka funkcionera DPS-a sa predstavnicima Ministarstva finansija, ponovljen je stav naše partije da sve neregularnosti i propusti koji se odnose na predstojeći popis treba da budu što prije otklonjeni i da u ovom trenutku nema uslova za njegovo održavanje", dodali su u saopštenju.

Naglasili su da je popis za DPS jedan od najozbiljnijih i najodgovornijih poslova koje država sprovodi.

"Neprihvatljiv je nedostatak volje nadležnih da riješe pitanja koja se tiču nezakonitosti koje prate ovaj proces. Nejasna procedura, nepostojanje jasnih razgraničenja opština, nedostatak monitoringa, činjenica da će popisnom komisijom jedne opštine da rukovodi lice koje je u pritvoru, svi ovi elementi ukazuju da će popis biti sproveden u krajnje neregularnim uslovima, i da će posljedično informacije koje slijede iz ovako nakaradne procedure biti nerelevantne", kazali su.

Bonus video: