Lajčak: EU je spremnija za Zapadni Balkan nego što je region za Uniju

"Odsustvo EU u regionu proteklih nekoliko godina je stvorilo prostor koji su drugi iskoristili, ali EU je sada ozbijna, vode se razgovori i u toku su procesi priprema za nove članice“, istakao je Lajčak

8988 pregleda 9 komentar(a)
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska unija (EU) je spremnija za Zapadni Balkan nego što je region za Uniju, ocijenio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i poručio da zemlje regiona treba da shvate ozbiljno trenutak i iskoriste ga.

On je, na 2BS Forumu, rekao da je rat u Ukrajini oživio proces proširenja i da je postao ponovno politički, koji takođe ima zahtjevne tehničke kriterijume.

Lajčak je istakao da prvi put vidi da je EU spremnija za Zapadni Balkan nego što je Zapadni Balkan spreman za Uniju.

On je kazao da je proteklih godina EU zapustila politički dio i proširenje svela na tehnički proces, što je za posljedicu imalo retrogradne tendencije u regionu i pad stepena povjerenja u Uniju.

"Odsustvo EU u regionu proteklih nekoliko godina je stvorilo prostor koji su drugi iskoristili, ali EU je sada ozbijna, vode se razgovori i u toku su procesi priprema za nove članice“, istakao je Lajčak.

On je kazao da je izjava predsjednika Evropskog savjeta (Šarl) Mišela na Bledu, da se postaraju i EU i države članice da do 2030. budu spremni za članstvo, važna indikacija.

„Ovo nije prvi rok koji smo čuli, ali moja poruka vama i regionu jeste da ovaj trenutak uzmete ozbiljno, taj zamajac postoji. Možemo se naći u situaciji da Ukrajina i Moldavija iskoriste tu priliku, a da to ne učini i Balkan“, rekao je Lajčak.

Kako je naveo, EU želi da pokaže da se ne okreće ka istoku i da okreće leđa Balkanu.

„EU želi da pokaže da smo jednako posvećeni Balkanu, ali trebaju na nam dobri primjeri i pozitivne, uspješne priče sa Balkana“, poručio je Lajčak.

On je rekao da ne postoji evropske budućnosti bez dobrog odnosa između Srbije i Kosova i da nema normalizaicje odnose bez dijaloga.

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao je da ako postoji konsenzus u Crnoj Gori oko pristupanja EU, onda ne zna zašto ne bi brzo došlo do formiranja institucija i vlade.

„Mislim da bi EU trebala da kaže - 2030. ćemo biti spremni za proširenje i svi koji ćete biti spremni tada ulaze u Uniju, ko ne, ostaje vani", rekao je Pahor.

On je kazao da je prijatelj Crne Gore i da država mora da krene naprijed i da ne smije da gubi vrijeme.

Pahor je, komentarišući inicijativu predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, o evropskoj političkoj zajednici, rekao da je to loša ideja ukoliko se radi o supstituciji za proširenje Zapadnog Balkana na EU.

„Mislim da je EU sada apsolutno saglasna o proširenju na Zapadni Balkan. Dakle, ko je spreman ulazi, ko ne bude, neće ući, ostaće vani. Tu je došlo do jednog preokreta u Briselu, i on je veoma pozitivan“, naveo je Pahor.

Pahor je, u vezi sa incidentom na sjeveru Kosova, kazao da treba sprovesti nezavisnu istragu.

"Ako bi na kraju bilo jasno da iza svega stoji Srbija i rukovodstvo Srbije, da je htjela primjenom snage promijeniti stvari na Kosovu, to bi bio game changer. To bi značilo da je došlo do neke odluke u Beogradu da zapravo nema mjesta za Srbiju u EU, nego da ostaje u jednoj interesnoj sferi Moskve”, rekao je Pahor.

Ministar vanjskih poslova Rumunije Adrian Davidou, na pitanje gdje vidi ogovornost za dešavanja na Kosovu, kazao je da ne krive nijednu stranu, ali da je nasilje za Rumuniju potpuno neprihvatljivo ko god da je uradio i da to treba dokazati u pravosudnom postupku.

Na pitanje šta treba da uradi svaka od strana, Daviodou je kazao da treba da se radi konstruktivno i ozbiljno i da se biude spreman na kompromis.

„Moramo da razjasnimo ko je za šta odogovoran, ali ne smijemo zaustaviti proces“, rekao je Davidou, dodajući da nije za uvođenje sankcija Srbiji, na koje je EU spremna ako bude dovoljno dokaza.

Lajčak je rekao da dok postoje problemi u bilateralnim odnosima države ne mogu ući u EU, dok Pahor smatra da će se čak ulaskom u Uniju riješti problemi između zemalja.

Lajčak je ponovio da je EU spremna za onoga ko je spreman na Balkanu i da region mora da „ugrabi trenutak“.

On je rekao da se svi sa Zapadnog Balakan žale da EU ima duple standarde, da previše ucjenjuje, ali da je najbolje sagledati kakav napredak je država uradila.

“Sve ove godine kritikovao sam Evropu zbog nedovoljno posvećenosti Balkanu i sada je to prošlost. Dakle, slažem se sa Pahorom, bićemo spremni, ako budete spremni ući ćete u EU, međutim ako ne budete, nemojte da krivite EU”, zaključio je Lajčak.

Bonus video: